Månadsbrev augusti 2020
 
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Solen skiner, långa ljusa dagar, blommor och ogräs spirar, jordgubbar och blåbär, vatten och bad, och för många en efterlängtad semestertid. Så långt en högst normal sommar. Ändå är ingenting sig likt den här gången.
Som de flesta ideella föreningar har SeniorNet tvingats att tillfälligt stänga ner den normala verksamheten där vi träffas på nära håll för att hjälpa och stödja varandra, främst i Datorstugan i Salems Centrum. Styrelse och handledare ser verkligen fram emot ett mer normalt läge, något som säkert delas av alla medlemmar som behöver både stöd och sociala kontakter. Vad kan vi då berätta om i detta månadsbrev? Jo:

Support på distans
Den hjälp som vi kallar ”Support på distans” behåller vi även efter sommaren, så länge restriktionerna kvarstår. Här kan Du som har frågor eller problem med din dator, surfplatta eller mobiltelefon få den hjälp som vi kan förmedla via telefon. Gå då in på vår hemsida www.seniornetsalem.se där du hittar ett frågeformulär. Ange i ämnesrutan typ av fel och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig, samt ditt telefonnummer så ringer vi upp Dig. Du kan även ställa frågor i vår Facebook-grupp ”SeniorNetSalem”.

Internetbetalningar
Det händer emellanåt att en medlem vill få hjälp med betalning av räkningar via Internet. SeniorNet kan inte åta sig denna service, däremot informerar vi gärna om hur du via din bank kan skaffa ett mobilt Bank-ID. Här vill vi också gärna ge ett bra tips. Gå in på www.betalningshjalpen.se där Du får en guidning med uppdelning för olika banker. Länk finns också via SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se

Bedrägerier
Bedrägerier via Internet och på andra sätt är något som vi ständigt kan råka ut för. Ämnet är alltid aktuellt för SeniorNet Salem. Polisen informerar om detta och även om annan brottslighet, på hemsidan www.polisen.se och vidare: utsatt för brott-olika typer av brott- bedrägeri. Även här finns en länk från www.seniornet.se . Här finns mycket att lära och tänka på! SeniorNet Salem återkommer också den närmaste tiden till detta tema.
Varma hälsningar till alla medlemmar från styrelse och handledare i SeniorNet Salem!

Rolf Carlén
Ordf.

Maj 2020
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Hur länge ska det pågå? Vad vågar jag göra? När ska det ta slut, så att vi kan börja leva som vanligt igen? Visst känns det som om krisen pågått länge, men i verkligheten har vi nog en tid kvar innan vi kan återgå till en normal vardag. Att förstå det vetenskapliga samtalet med siffror, rapporter och tolkningar, kan kännas svårt i en ny situation som denna. Ni vet vad jag tänker på utan att jag skriver ordet som vi hör och läser varje dag.
Allt föreningsliv har mer eller mindre stannat upp, åtminstone när det gäller fysiska möten och sammankomster. Inom SeniorNet här i Salem har vi tills vidare stängt den lokal (Datorstugan) där vi brukar mötas i olika grupperingar. Planerade temadagar har ställts in och inget är sig riktigt likt just nu.
Det som vi nu erbjuder är ”Support på distans” där Du som har frågor eller problem med din dator, surfplatta eller mobiltelefon kan få den hjälp som vi kan förmedla via telefon. Du hittar ett frågeformulär här intill.
Ange i ämnesrutan typ av fel och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig, samt ditt telefonnummer. En handledare ringer sedan upp dig på nästkommande tisdag eller onsdag kl. 13-16. Supporten är tillgänglig t.o.m. maj månad.
Du som är med i vår Facebook-grupp ”SeniorNetSalem” kan även här ställa frågor som vi förmedlar till en handledare som ringer upp dig på samma sätt som ovan. Om du ännu inte är med i Fb-gruppen – ta nu tillfället att gå med!
 
Den ordinarie föreningsstämman 2020 kan vi förhoppningsvis genomföra snarast efter sommaren. Vi hoppas på det, och vi återkommer med kallelse m.m.
 
Slutligen vill vi tipsa om allt intressant som finns på SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se. Just nu finns där en utbildning som heter Digitala jag, en utbildning i digitala vardagskunskaper från Google, bl.a. om säkerhet och integritet. Du lär dig detta hemifrån, med egen internetuppkoppling.
 
Vi tar snart sommarledigt och siktar närmast in oss på Salemsdagen den 29 augusti då Du som vanligt träffar oss i Skönviksparken. Vi hoppas verkligen att denna folkfest kan genomföras även i år!
 
Nästa månadsbrev kommer i augusti.
 
Ta hand om er alla, och ha en skön sommar!

Rolf Carlén, ordförande

Ordförandens rader
Månadsbrev april 2020
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Häromdagen gick frun och jag på en solig promenad på gångvägarna i Salem. Mot oss kommer en mamma med sin son som var i förskoleåldern. Strax innan vi möts springer det lilla charmtrollet av från gångvägen och långt ute på gräsytan ropar han ”Jag går åt sidan när jag möter er, för ni är ju gamla”. Visst är barn underbara!
Ja nog behöver vi positiva signaler i dessa dagar, när vi lever mer eller mindre isolerat p.g.a. risken för coronasmittan. Vi måste ta hand om oss själva och vara försiktiga i våra kontakter med nära och kära. Svårt men nödvändigt.
Som ni säkert vet så har nu SeniorNet Salem tills vidare ställt in all verksamhet där vi normalt träffar varandra. Det gäller alltså datorstugan, mobiljuntan, studiecirklar och temadagar. Ordinarie föreningsstämma 2020 är också skjuten på framtiden. Detta är av omsorg om varandra och för att hjälpa till att minska risken för smittspridning. 
 
Support på distans
När det nu inte går att besöka oss i Datorstugan har vi nu skapat möjligheten att få support på distans. Har du frågor eller problem med din dator, telefon eller platta kan vi hjälpa dig efter bästa förmåga.
Gå då in på vår hemsida www.seniornetsalem.se där du hittar ett frågeformulär. Ange i ämnesrutan typ av fel och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig, samt ditt telefonnummer. En handledare ringer sedan upp dig med dolt nummer.
Du som är med i vår Facebook-grupp ”SeniorNetSalem” kan även här ställa frågor som vi förmedlar till en handledare som ringer upp dig på samma sätt som ovan. Om du ännu inte är med i Fb-gruppen – ta nu tillfället att gå med!
 
Windows 7 och Windows 10
I januari upphörde Microsoft med all support till Windows 7, vilket innebär att du inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Att fortsätta köra Windows 7 blir med andra ord riskabelt, enligt Martin Appel på PC för Alla. Det är alltså nu tid att gå över till Windows 10 om du inte gjort det tidigare.
Så här i coronatider kan det vara en god idé att lära sig, och öva på, Windows 10. Som medlem i föreningen har du fri tillgång till de digitala utbildningarna på Aktiv.se där du kan lära dig mycket om både Windows 10 och olika Office-program. Du går enklast in på vår hemsida och klickar på rutan ”Aktiv.se” som du hittar mot slutet av hemsidan. Då leds du vidare och kan börja träna hemma.
 
Ta hand om er alla, och ha en god Påskhelg!
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.


Mars 2020
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem !
I dag, den 8 mars, firar vi i de flesta länder den internationella kvinnodagen. En hyllning till alla de kvinnor som i historien gjort, och som i nutiden gör, stora insatser i samhället och i vardagslivet. Listan är oändlig.
Utan några jämförelser vill jag här nämna den kvinna som år 1986 i USA grundade SeniorNet som snabbt fick en global spridning. Dr. Mary Fulong insåg då att seniorer med sina kunskaper och erfarenheter är värdefulla i teknikutvecklingen, men även att dessa grupper har ett stort behov av att komma samman och lära mer om datoranvändning, mm.
I Sverige finns nu tydligen 720 temadagar om året, i morgon Tomatsåsens dag, sedan V8-motorns dag, Alla korvars dag, Mazarindagen, osv. Kvinnodagen har verkligen en helt annan dignitet ! Den Temadag som vi här i Salem nu ser fram emot är också annorlunda:
 
Vårens bildcirkel måste vi tyvärr av olika skäl ställa in. Vi räknar i stället med att göra en satsning på denna cirkel i höst.
 
Missa inte ”SENIORSURFARNA”, som nu går på SVT 1.
Nästa avsnitt torsdagen den 12 mars kl. 21.00 handlar om sociala medier.
Följ serien och lär mer om glädjen och nyttan med mobiltelefonen!
 
Till sist, välkommen till:
Ordinarie föreningsstämma, måndagen den 30 mars kl. 14.00 i Lilla Murgrönan.
Kallelse m.m. kommer inom kort.

 
Rolf Carlén, ordförande

 

Månadsbrev februari 2020
Februari - vintermånaden (??) är här. Årets kortaste månad, även om vi den här gången får en extradag till följd av skottåret. Enligt gammal tradition fick kvinnor bara fria på skottdagen. Den man som tackade nej skulle då dra sig ur medelst en dyrbar gåva till kvinnan. Nog har tiderna förändrats!
Här är lite av det som är på gång just nu:
Släktforskarstuga I dagarna öppnar vi åter vår släktforskarstuga där vi träffas varannan torsdag kl. 13-16 med start den 13/2. Du som tidigare prövat på detta fascinerande ämne är mycket välkommen! Anmälan kan Du göra här på hemsidan.
Släktforskning för nybörjare För Dig som inte tidigare släktforskat startar vi en nybörjarcirkel den 13/3 där vi träffas 4 fredagar kl. 9-12. Anmälan kan Du göra här på hemsidan.
Till sist får du en hint om en kommande cirkel:
Hur tar jag hand om mina bilder? 
Under våren planerar vi för en cirkel för Dig som fotograferar med mobilen. Hur sorterar, överför och sparar jag bilderna på olika sätt, och hur kan jag visa upp dem? Vi träffas 3-4 gånger under våren. Tider är ännu inte fastlagda, men kommer snart att läggas ut här på hemsidan.

Rolf Carlén, ordförande


Månadsbrev januari 2020

Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
En God Fortsättning på det nya året - och på det nya årtiondet!
”Det glada 20-talet” ligger 100 år tillbaka då mycket förändrades ekonomiskt, socialt och kulturellt. Penicillinet upptäcktes och kvinnan fick rösta. Jazz och nöjesliv frodades. Decenniet slutade med en gigantisk börskrasch i USA. Nu väntar ett nytt 20-tal med oskrivna blad. Vi hoppas på det bästa!
Hemma i Salem koncentrerar vi oss nu på att skapa ett attraktivt vårprogram för år 2020, allt för att ge alla nuvarande och kommande medlemmar hjälp och kunskap om IT och digital kommunikation. I enklare termer vill vi att just Du ska känna dig bekväm och säker med din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Seniorer lär seniorer inom SeniorNet Salem.
 
Datorstugan öppnar den 14 januari, och som tidigare har vi öppet alla tisdagar och onsdagar kl. 13-16. Här får Du hjälp med din dator, surfplatta eller mobil. Problemlösningar, säkerhetsfrågor, program, och mycket annat, är delar av vår support.

Mobiljuntan startar den 21 januari, och vi kommer som tidigare att ha öppet varannan tisdag under våren, alltid kl. 10-12. Mobiljuntan är en typ av ”öppet hus” och en träffpunkt där vi pratar om våra mobiltelefoner. Kom även om Du inte kan så mycket, vi hjälper Dig tillrätta!

Släktforskning Vi kommer naturligtvis att ha släktforskning på programmet även under våren.
Du som tidigare har provat på att släktforska är välkommen till vår ”släktforskarstuga”. Vi träffas på torsdagar kl. 13-16. Vi kan bli många, så vi planerar att bilda 2 grupper där en grupp träffas jämna veckor och den andra gruppen på udda veckor. Vi startar den 6 februari resp. den 13 februari.
För Dig som inte tidigare släktforskat är vi beredda att starta en nybörjarcirkel där vi träffas 4 gånger. Tiderna är inte fastlagda och är naturligtvis beroende av anslutningen. Se hemsidan!
 
Hur tar jag hand om mina bilder?  Under våren planerar vi för en cirkel för Dig som fotograferar med mobilen. Hur sorterar, överför och sparar jag bilderna på olika sätt, och hur kan jag visa upp dem? Vi träffas 3-4 gånger under våren. Tider är ännu inte fastlagda, men kommer snart att läggas ut här på hemsidan.
 
Tematräffar blir det förstås under våren, närmare bestämt tre stycken i Lilla Murgrönan, se vårprogrammet ovan.

Hoppas att vi får möjlighet att träffas under våren!
Hälsningar    
Rolf Carlén, ordf.

Ordföranden har ordet:  
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
December – julmånaden är här. Tid att varva ner och reflektera en aning kan man tycka. Men för många av oss handlar det kanske mer om att ändra fokus. Att köpa julklappar, pynta hus och hem, laga den goda julematen, glada julträffar med nära och kära, osv. som ofta blir en del av decemberdagarna. Till glädje för en del - men till saknad för andra.

I SeniorNet här i Salem har vi nu avslutat det mesta av höstens aktiviteter. Endast tomtarna i Datorstugan tar emot er fram till och med den 11 december (Obs, stängt den 10 december). Datorstugan öppnar igen den 14 januari.

För oss återstår nu att arbeta med bokslut och annat som krävs av en ideell förening. Vi kan blicka tillbaka på ett år med många olika aktiviteter som lockat många medlemmar. Våra temadagar under hösten handlade om spännande ämnen som ”Nyttan av DNA i Din släktforskning ” ”Roligare resa med telefon och platta” samt ”Trolla och ha kul med Dina bilder”. Våra etablerade cirklar ”Fotoverkstad” och ”Släktforskning” har haft fullt upp under hösten. Datorstugan och Mobiljuntan har besökts av många.
Vi firade också 10 år under hösten, ett uppskattat evenemang enligt många besökare.
 
Några påminnelser:

Utställning på Salems Bibliotek: Fram till den 11/12 pågår utställningen ”Att trolla med bilder”, vår fotogrupp visar sina alster, missa inte det!
 
Julavslutning tisdagen den 10 december i Lilla Murgrönan
Alla medlemmar är välkomna, det blir glöggmingel, kaffe och kaka, underhållning och gratislotteri! Inträde 20 kr. Varmt välkomna!
 
 I början av 2020 kommer vi så klart tillbaka. Planeringen pågår just nu och vi hoppas kunna presentera vårens schema i början av januari. Håll ett stadigt öga på vår hemsida www.seniornetsalem.se där du hittar all löpande information.
Sist men inte minst:


EN GOD JUL OCH ETT GOTTNYTT ÅR FRÅN SENIORNET I SALEM!
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.                                                                  Ordföranden har ordet

Månadsbrev november 2019
I den gamla romerska kalendern, som styrdes av solen och månen, var november årets 9:e månad. Efter att antal historiska reformer vet vi nu vad som gäller. November är den 11:e månaden och bjuder på ett klimat som kanske inte uppskattas av alla!
Oberoende av väder och vind arbetar vi inom SeniorNet vidare med att sprida kunskap om digital kommunikation och Internet. Behovet och intresset minskar inte. I Salem är vi sedan flera år drygt 200 medlemmar, en bra anslutning – men vi kan bli fler. Sprid gärna informationen om oss till vänner och bekanta, liksom inom andra kretsar där seniorer träffas.
Vi behöver också bli fler som hjälper till att föra SeniorNet Salem framåt. Behovet av ökade tekniska och pedagogiska kunskaper är alltid aktuellt.
Fler handledare och assistenter till våra olika studiecirklar är välkomna. Likaså välkomnar vi alla idéer från Dig med förslag till satsningar i kommande utbud. Det kan handla om ämnen för studiecirklar, förslag till ämnen vid våra föreläsningar i temaform, eller idéer om sammankomster där de sociala kontakterna är nog så viktiga för att lära oss mer tillsammans. Sänd mig gärna ett svar på detta månadsbrev och berätta!
Vår Öppna Datorstuga och vår Mobiljunta går nu på högvarv med många besökande.
Datorstugan är öppen för hjälp och råd alla tisdagar och onsdagar kl. 13-16
Mobiljuntan, är öppen varannan tisdag kl. 10-12 (nästa gång den 12/11)
Adressen är som vanlig Säbyhallsvägen 24 (Kulturskolans ingång). En ny liten skylt på fasaden visar dig rätt. Till sist några händelser som Du inte bör missa:
 
Temadagen måndag den 25 november kl 13 i Lilla Murgrönan
Trolla och ha kul med dina bilder, Lena Seger och Max Bolander från SeniorNet Salem visar vad du kan göra med dina digitala bilder och gamla pappersfoton. Fri entré. Välkomna!
 
OBS! Besök även utställningen i Salems Bibliotek, den pågår 23 november - 11 december.

Julavslutning för alla medlemmar tisdagen den 10 december kl 14 i Lilla Murgrönan. Mer information kommer!
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.   

 

Månadsbrev oktober 2019
                                                                                            
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Gula lönnlöv och röda rönnbär lyser omkring oss i Salem. Oktober och höst kom som väntat, just nu inbäddat i gråväder och fukt. Det finns mycket att ta till sig i vårt vackra närområde.
Jag tänker den här gången ta upp några intressanta nyheter som vår moderförening SeniorNet Sweden har lagt ut på sin hemsida. Det handlar om innan- och utanförskapet i en digital tid. Källan är Internetstiftelsens löpande undersökningar. Man har också tittat på hur meningsfullt vi upplever olika delar av Internet.
Hela 98 % av de svenska hushållen har nu tillgång till Internet i hemmet och 95 % säger också att man använder sig av Internet. De äldre börjar komma ikapp den övriga befolkningen, men ännu är vi nästan 1 miljon personer, de flesta äldre, som aldrig eller sällan går in på nätet.
Av de digitala samhällstjänsterna ligger sökningar på Skatteverket, kollektivtrafiken och sjukvården i topp. Användningen av exempelvis Bank-ID och Swish ökar stadigt. Tilliten till informationen på nätet varierar också. De yngre är faktiskt mer källkritiska än vi seniorer.
Detta, och mycket, mycket mer, hittar Du på adressen seniornet.se.
Här hemma i Salem är vi nu igång med både Öppen datorstuga, Mobiljunta, Bildverkstad och Släktforskning. Du vet väl var vi finns – på Säbyhallsvägen 24 (Kulturskolans ingång). En ny liten skylt på fasaden visar dig rätt. Välkommen!

Datorstugan öppen för hjälp och råd alla tisdagar och onsdagar kl. 13-16
Mobiljuntan, öppen varannan tisdag kl. 10-12 (nästa gång den 29/10)
Släktforskarstuga, öppen varannan torsdag kl. 13-16 (nästa gång den 31/10)
Fotoverkstad, öppen varannan onsdag kl. 9-12 (nästa gång den 30/10)
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.Månadsbrev september 2019
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
September kom som väntat även i år. Visst är det en höstmånad men vi kan ännu njuta av sommarens grönska med klar och skön luft. Låt oss ta tillvara på allt detta!
Salemsdagen lockade i år ovanligt många besökare. Åtskilliga stannade upp för en pratstund vid vårt bord i Skönviksparken. Många, men inte alla, kände till SeniorNet, och det vi arbetar för, dvs. att lära seniorer digital kommunikation och Internet. De flesta var naturligtvis nyfikna på vad vi har på programmet under hösten. Lotteriet och vinsterna lockade också många. En av lottköparna lyckades över all förväntan och tog hem flera höga vinster.

Temadag om släktforskning och DNA-teknik.
Som hängiven släktforskare är det med stor glädje och förväntan som jag kan annonsera ut höstens första temadag. Vi får då besök av Carin Johansson och Ingrid Feldhofer från Botvidsbygdens Släktforskarförening. För Dig som är intresserad finns det då också möjlighet att, mot avgift, göra en s.k. DNA-topsning för att hitta personer med släktsamband.
Välkommen till Temadagen i Lilla Murgrönan måndagen den 30 september kl. 14.00
Not: I höst satsar vi som tidigare på släktforskning i Datorstugan. Det blir dels en nybörjarcirkel, dels en släktforskarstuga för de som är något mer vana.
  
Hela höstprogrammet med Datorstuga, Mobiljunta, Studiecirklar och Temadagar hittar Du nu på vår hemsida www.seniornetsalem.se
Välkommen till en intressant och spännande höst med SeniorNet i Salem!
Hälsningar
Rolf Carlén

 

Månadsbrev augusti 2019
Hoppas att ni alla har haft en skön sommar så här långt och att sommarkänslan består, även om man anar att kvällarna kommer allt tidigare. Augusti är ju skörde-månaden för bär, grönsaker frukter mm. enligt gammal tradition, men var finns kantarellerna?
När det gäller SeniorNet hemma i Salem så kan vi i höst se fram mot en hel del aktiviteter som vi hoppas att Du kommer att uppskatta.                
Se vårt program för hösten här på sidan. Mer information om cirklarna och hur du anmäler dig finns snart under fliken Cirklar.

Vi ses i höst!
Rolf CarlénMånadsbrev maj 2019               
                 
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Maj – Blomstermånaden. Knoppar slår ut och grönskan exploderar omkring oss. Bara vi får lite regn så blir väl allt som det ska. Klimatet är ett bekymmer, både globalt och lokalt. Majstången reser vi i juni, men här betyder ju maj att vi lövar stången med gröna kvistar och blad som blir en symbol för midsommaren.
Jag funderar just nu på allt det som vi i SeniorNet har gemensamt med våra intresse-föreningar PRO och SPF. Säkert kan vi fördjupa dessa kontakter, åtminstone här i Salem. Jag tror säkert att vi kan lära oss mycket av varandra, teoretiskt och praktiskt.
Sommaren väntar, och det kan vara ett bra tillfälle att varna för de bedrägerier och de hemskheter som kan dyka upp på nätet. Polisen meddelar att allt färre äldre blir lurade men också att bedragarna tar till nya metoder för att lura oss. Polisen uppmanar personer att vara uppmärksamma och att inte lämna ifrån sig sina koder eller logga in på sitt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Polisen har också en konstruktiv dialog med banker, teleoperatörer och andra myndigheter för att motverka den här typen av brott. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var därför alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut!
SeniorNet i Salem är nu inne slutfasen av vårterminen.
Den öppna Datorstugar (tisdagar och onsdagar kl. 13-16) håller vi öppen under hela maj.
Vårens sista Mobiljunta har vi på tisdag den 14 maj kl. 10-12 i Datorstugan.
 
Därefter tar vi sommarledigt och siktar närmast in oss på Salemsdagen den 31 augusti då Du som vanligt träffar oss i Skönviksparken.
 
Ett litet tips under sommaren är att lära lite mer på egen hand om både Windows 10 och Office samt om fotografering och bildhantering. Vi rekommenderar att Du besöker:
·       Aktiv.se för att lära mer om Windows 10, Word, Excel och Powerpoint (gratis)
·       Moderskeppet.se för att lära mer om fotografering och bildbehandling m.m. (prova gratis i 7 dagar)
 
Nästa månadsbrev kommer i augusti.
SeniorNet i Salem önskar alla medlemmar En Skön Sommar!
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.


Hej alla vänner i SeniorNet Salem!
”Minns i november....” känner vi nog igen som en gammal schlager från 60-talet, som vi kan höra än i dag. Hösten drog ett grått täcke över oss där solen mest lyste med sin frånvaro. Men nu kan vi se framåt. Ljusen kan tändas under juletiden och solen kommer tillbaka, oavsett om vi ska vrida klockan framåt eller bakåt nästa år.
Inom SeniorNet är vi nu inne i slutfasen av en höst där vi kan glädjas åt att fler nya medlemmar hittat oss och att många har visat sin uppskattning över det som vi gör som volontärer i en ideell förening.
Som tidigare är den öppna Datastugan en hörnsten i vårt arbete. Här får Du råd och hjälp när Du får problem med Din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Säkerhetsfrågorna får här en allt viktigare roll. I höst är Datorstugan öppen t.o.m. den 12 december. Efter ett juluppehåll öppnar vi igen den 15 januari.
Höstens nyhet var ju ”Mobiljuntan” som också blev något av en succé. Många hittade till oss i Datorstugan där vi delat med oss av våra erfarenheter och problem med olika typer av mobiltelefoner - allt i en lättsam atmosfär med kaffe och trevlig gemenskap.
Vi har också haft en del kortare studiecirklar i ämnen som vi uppfattat att våra medlemmar har intresse och behov av. Här efterlyser vi alltid Dina önskemål och tips om vilka ämnen som Du tycker att vi bör satsa på.
För medlemmar som varit intresserade av vad man vi kan göra med sina gamla och nya bilder, och för de av oss som velat lära sig och utveckla intresset för släktforskning, har vi haft särskilda återkommande träffar.
Nu planerar vi för 2019, då föreningen bl.a. firar sitt 10:e år här i Salem. Du kan lita på att vi är beredda att gå vidare för att Du ska få hjälp, stöd, och kunskap i det alltmer utbredda IT-samhället! Vårens schema med information kommer inom några veckor.
 
Rolf Carlén
Ordförande i SeniorNet Salem


 

Ordföranden har ordet:
Hej alla vänner i SeniorNet Salem!
Oktober, den gamla slaktmånaden, lär vara årets längsta månad räknat i timmar. Löven faller och dimmorna sveper in. Nu i oktober kan vi njuta av brittsommarens milda vindar och de storslagna höstfärgerna runt omkring oss här hemma. Vilken känsla!
I september fick vi i tidningar och TV ta del av en årlig rapportering om svenska folkets internetvanor. Här redovisades bl.a. ”Det digitala utanförskapet” som vi inom SeniorNet ser som vår största utmaning.
Det positiva är nu att allt fler kopplar upp sig mot internet i Sverige, och allt färre lämnas kvar i ett digitalt utanförskap. För fem år sedan konstaterades att en miljon svenskar inte alls var uppkopplade. Idag är de hälften så många. Ytterligare 600 000 svenskar använder internet, men gör det mer sällan än varje dag. Det innebär att 1,1 miljoner svenskar inte använder internet alls, eller gör det sällan.
Ålder är det tydligaste sambandet med att inte koppla upp sig dagligen. Tre fjärdedelar av de som inte gör det är över 65 år. Samtidigt finns det tydliga tecken på att den som en gång börjat använda internet, eller olika nättjänster, inte slutar. De som i dag inte använder internet har sällan provat på. 
Du kan läsa mycket mer om allt detta via en länk som du hittar på SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se 
I Salem fortsätter vi naturligtvis med hjälp och stöd till våra medlemmar.
·        Datorstugan är öppen tisdagar och onsdagar kl. 13-16.
·        Vår välbesökta mobiljunta håller öppet varannan tisdag kl. 10-12
·        Bildhantering, släktforskning och olika studiecirklar är nu i gång, eller startar inom kort.

 
Påminner också om vår tematräff i Stora Murgrönan Måndagen den 22 oktober kl.13
Ämnet är Säkerhet på nätet – hur Du skyddar Din viktigaste information.
Välkommen!

Rolf Carlén
Ordf.

Augusti/September 2018
Hej alla vänner i SeniorNet Salem!

Sommaren håller i sig, nu med mer normalt väder och sköna temperaturer. Tack för det!
Salemsdagen i år lockade som vanligt många besökare, där åtskilliga stannade upp vid vårt bord mitt i utställningsområdet i Skönviksparken. De flesta var nyfikna på vad vi har på programmet under hösten.              Lotteriet och vinsterna lockade också många.
Våra handledare berättade om bildhantering, släktforskning och inte minst om vår nya satsning som vi kallar ”Mobiljunta” där vi träffas under enkla och gemytliga former i Datorstugan.
Vi försökte också att ta reda på vad just Du vill lära Dig när det gäller användningen av IT. Tanken är att vi med kort varsel kan skräddarsy cirklar eller träffar om vi blir fler med liknande intressen. Några idéer har vi i faktiskt i bakfickan.

För att presentera Senior Net Salem och höstens program välkomnar vi Dig till en
”Kickoff” måndagen den 10 september kl. 13.00 i Stora Murgrönan
Ta gärna med en vän till presentationen, som naturligtvis är gratis! Om Du är medlem eller icke medlem spelar ingen roll vid detta tillfälle, och Du behöver inte föranmäla dig.
 
Öppen Datorstuga, Drop-in tisdagar och onsdagar kl. 13-16, med start den 4 september
Här får Du information och hjälp med Din dator, surfplatta eller mobiltelefon. I höst kommer Du att mötas av en stugvärd som leder Dig rätt, bjuder på kaffe, mm.
 
Mobiljunta, Drop-in varannan tisdag kl. 10-12, med start den 11 september
Du som är nyfiken på hur Du kan använda din mobil i vardagen har hittat rätt då Du besöker oss i Datorstugan. Vi tar upp Dina frågor, ger varandra tips och har trevligt tillsammans. Kaffe och kaka ingår, och Du betalar 20 kr per gång.

Vi ser fram emot att få träffa Dig, under en intressant höst!
Rolf Carlén
Ordförande

Juni 2018
Hej alla vänner i SeniorNet!

Sommar, sommar, sommar!     
Vi har redan känt av sol och värme under en lång tid. Många av oss njuter medan andra gärna söker upp en svalkande plats. Själv har jag hittat en underbar plats under plommonträdet i trädgården. Här mitt i grönskan med humlesurr, fågelkvitter och en kopp kaffe finns allt det som känns oumbärligt för att kunna ladda de s.k. batterierna och tänka framåt.
Jag glider här så smått in på vad vi nu planerar inom SeniorNet Salem inför hösten, och det är verkligen en hel del.

Generellt kommer vi att behålla de verksamheter som efterfrågas och där vi ser positiva gensvar från medlemmarna. Just nu ser vi över vilka studiecirklar som vi kommer att erbjuda under hösten. Vi vill också lansera ett par nyheter som vi tror kommer att öka intresset, de sociala kontakterna och trivseln då vi träffas. IT tillsammans kan vara riktigt roligt.

Preliminärt utbud under hösten 2018:
Datorstugan kommer vi att ha öppet som tidigare. En nyhet blir att en stugvärd kommer att ta hand om besökaren, höra sig för om hjälpbehovet samt övervaka turordningen, mm, då vi har flera besökare i lokalen.
Studiecirklar och workshops kommer att finnas på programmet, preliminärt enligt följande: Ett schemalagt utbud med Bildhantering och Släktforskning.
Härtill kommer vi att ha beredskap för flera planerade och oplanerade ämnen, om de efterfrågas.
 
Nyhet: Mobiljunta
I likhet med några andra SeniorNet-klubbar vill vi starta en mobiljunta som träffas ett antal gånger under hösten. Här kan mobilanvändare, vana och ovana, träffas under lättsamma former, lära och få tips av varandra, och så klart fika tillsammans.
 
Tematräffar:
I samverkan med Salems Bibliotek kommer vi att genomföra ett antal tematräffar under hösten. Program med tider meddelas senare.
 
 Vad söker just Du efter? Vad vill Du lära Dig mer om?
Saknar Du någon aktivitet som vi borde ta med i höstprogrammet så är Du mycket välkommen att kontakta mig eller någon annan i styrelsen. Vi kanske kan tillgodose just Ditt önskemål! Samma sak gäller feedback från tidigare medverkan vid våra olika aktiviteter. Både ris och ros är välkomna!
 
Vi välkomnar fler handledare och assistenter
Har Du tid och lust att hjälpa till som volontär i föreningen? Kanske har Du en del kunskaper där vi behöver förstärkning? Eller Du känner bara att det kan vara roligt att hjälpa till i det praktiska föreningsarbetet? Vi introducerar Dig gärna i vår trevliga föreningskrets! Kontakta gärna mig eller någon annan i styrelsen för mer information.
  
Vi kommer som vanligt att var närvarande på Salemsdagen den 25 augusti. Stanna gärna upp vid vårt bord för en liten pratstund!
--------------------------------------
Jag återgår nu till skuggan av plommonträdet och tänker på orden från min gamle chef i teknikbranschen ”Den som inte har hört en koltrast sjunga har gått miste om något stort i livet”
Jag önska er alla en fortsatt skön sommar!
 
Rolf Carlén 
Ordförande i SeniorNet Salem