Ordföranden har ordet
Månadsbrev september 2019
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
September kom som väntat även i år. Visst är det en höstmånad men vi kan ännu njuta av sommarens grönska med klar och skön luft. Låt oss ta tillvara på allt detta!
Salemsdagen lockade i år ovanligt många besökare. Åtskilliga stannade upp för en pratstund vid vårt bord i Skönviksparken. Många, men inte alla, kände till SeniorNet, och det vi arbetar för, dvs. att lära seniorer digital kommunikation och Internet. De flesta var naturligtvis nyfikna på vad vi har på programmet under hösten. Lotteriet och vinsterna lockade också många. En av lottköparna lyckades över all förväntan och tog hem flera höga vinster.

Temadag om släktforskning och DNA-teknik.
Som hängiven släktforskare är det med stor glädje och förväntan som jag kan annonsera ut höstens första temadag. Vi får då besök av Carin Johansson och Ingrid Feldhofer från Botvidsbygdens Släktforskarförening. För Dig som är intresserad finns det då också möjlighet att, mot avgift, göra en s.k. DNA-topsning för att hitta personer med släktsamband.
Välkommen till Temadagen i Lilla Murgrönan måndagen den 30 september kl. 14.00
Not: I höst satsar vi som tidigare på släktforskning i Datorstugan. Det blir dels en nybörjarcirkel, dels en släktforskarstuga för de som är något mer vana.
  
Hela höstprogrammet med Datorstuga, Mobiljunta, Studiecirklar och Temadagar hittar Du nu på vår hemsida www.seniornetsalem.se
Välkommen till en intressant och spännande höst med SeniorNet i Salem!
Hälsningar
Rolf Carlén

 

Månadsbrev augusti 2019
Hoppas att ni alla har haft en skön sommar så här långt och att sommarkänslan består, även om man anar att kvällarna kommer allt tidigare. Augusti är ju skörde-månaden för bär, grönsaker frukter mm. enligt gammal tradition, men var finns kantarellerna?
När det gäller SeniorNet hemma i Salem så kan vi i höst se fram mot en hel del aktiviteter som vi hoppas att Du kommer att uppskatta.                
Se vårt program för hösten här på sidan. Mer information om cirklarna och hur du anmäler dig finns snart under fliken Cirklar.

Vi ses i höst!
Rolf CarlénMånadsbrev maj 2019               
                 
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Maj – Blomstermånaden. Knoppar slår ut och grönskan exploderar omkring oss. Bara vi får lite regn så blir väl allt som det ska. Klimatet är ett bekymmer, både globalt och lokalt. Majstången reser vi i juni, men här betyder ju maj att vi lövar stången med gröna kvistar och blad som blir en symbol för midsommaren.
Jag funderar just nu på allt det som vi i SeniorNet har gemensamt med våra intresse-föreningar PRO och SPF. Säkert kan vi fördjupa dessa kontakter, åtminstone här i Salem. Jag tror säkert att vi kan lära oss mycket av varandra, teoretiskt och praktiskt.
Sommaren väntar, och det kan vara ett bra tillfälle att varna för de bedrägerier och de hemskheter som kan dyka upp på nätet. Polisen meddelar att allt färre äldre blir lurade men också att bedragarna tar till nya metoder för att lura oss. Polisen uppmanar personer att vara uppmärksamma och att inte lämna ifrån sig sina koder eller logga in på sitt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Polisen har också en konstruktiv dialog med banker, teleoperatörer och andra myndigheter för att motverka den här typen av brott. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var därför alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut!
SeniorNet i Salem är nu inne slutfasen av vårterminen.
Den öppna Datorstugar (tisdagar och onsdagar kl. 13-16) håller vi öppen under hela maj.
Vårens sista Mobiljunta har vi på tisdag den 14 maj kl. 10-12 i Datorstugan.
 
Därefter tar vi sommarledigt och siktar närmast in oss på Salemsdagen den 31 augusti då Du som vanligt träffar oss i Skönviksparken.
 
Ett litet tips under sommaren är att lära lite mer på egen hand om både Windows 10 och Office samt om fotografering och bildhantering. Vi rekommenderar att Du besöker:
·       Aktiv.se för att lära mer om Windows 10, Word, Excel och Powerpoint (gratis)
·       Moderskeppet.se för att lära mer om fotografering och bildbehandling m.m. (prova gratis i 7 dagar)
 
Nästa månadsbrev kommer i augusti.
SeniorNet i Salem önskar alla medlemmar En Skön Sommar!
 
Hälsningar
Rolf Carlén, ordf.


Hej alla vänner i SeniorNet Salem!
”Minns i november....” känner vi nog igen som en gammal schlager från 60-talet, som vi kan höra än i dag. Hösten drog ett grått täcke över oss där solen mest lyste med sin frånvaro. Men nu kan vi se framåt. Ljusen kan tändas under juletiden och solen kommer tillbaka, oavsett om vi ska vrida klockan framåt eller bakåt nästa år.
Inom SeniorNet är vi nu inne i slutfasen av en höst där vi kan glädjas åt att fler nya medlemmar hittat oss och att många har visat sin uppskattning över det som vi gör som volontärer i en ideell förening.
Som tidigare är den öppna Datastugan en hörnsten i vårt arbete. Här får Du råd och hjälp när Du får problem med Din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Säkerhetsfrågorna får här en allt viktigare roll. I höst är Datorstugan öppen t.o.m. den 12 december. Efter ett juluppehåll öppnar vi igen den 15 januari.
Höstens nyhet var ju ”Mobiljuntan” som också blev något av en succé. Många hittade till oss i Datorstugan där vi delat med oss av våra erfarenheter och problem med olika typer av mobiltelefoner - allt i en lättsam atmosfär med kaffe och trevlig gemenskap.
Vi har också haft en del kortare studiecirklar i ämnen som vi uppfattat att våra medlemmar har intresse och behov av. Här efterlyser vi alltid Dina önskemål och tips om vilka ämnen som Du tycker att vi bör satsa på.
För medlemmar som varit intresserade av vad man vi kan göra med sina gamla och nya bilder, och för de av oss som velat lära sig och utveckla intresset för släktforskning, har vi haft särskilda återkommande träffar.
Nu planerar vi för 2019, då föreningen bl.a. firar sitt 10:e år här i Salem. Du kan lita på att vi är beredda att gå vidare för att Du ska få hjälp, stöd, och kunskap i det alltmer utbredda IT-samhället! Vårens schema med information kommer inom några veckor.
 
Rolf Carlén
Ordförande i SeniorNet Salem


 

Ordföranden har ordet:
Hej alla vänner i SeniorNet Salem!
Oktober, den gamla slaktmånaden, lär vara årets längsta månad räknat i timmar. Löven faller och dimmorna sveper in. Nu i oktober kan vi njuta av brittsommarens milda vindar och de storslagna höstfärgerna runt omkring oss här hemma. Vilken känsla!
I september fick vi i tidningar och TV ta del av en årlig rapportering om svenska folkets internetvanor. Här redovisades bl.a. ”Det digitala utanförskapet” som vi inom SeniorNet ser som vår största utmaning.
Det positiva är nu att allt fler kopplar upp sig mot internet i Sverige, och allt färre lämnas kvar i ett digitalt utanförskap. För fem år sedan konstaterades att en miljon svenskar inte alls var uppkopplade. Idag är de hälften så många. Ytterligare 600 000 svenskar använder internet, men gör det mer sällan än varje dag. Det innebär att 1,1 miljoner svenskar inte använder internet alls, eller gör det sällan.
Ålder är det tydligaste sambandet med att inte koppla upp sig dagligen. Tre fjärdedelar av de som inte gör det är över 65 år. Samtidigt finns det tydliga tecken på att den som en gång börjat använda internet, eller olika nättjänster, inte slutar. De som i dag inte använder internet har sällan provat på. 
Du kan läsa mycket mer om allt detta via en länk som du hittar på SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se 
I Salem fortsätter vi naturligtvis med hjälp och stöd till våra medlemmar.
·        Datorstugan är öppen tisdagar och onsdagar kl. 13-16.
·        Vår välbesökta mobiljunta håller öppet varannan tisdag kl. 10-12
·        Bildhantering, släktforskning och olika studiecirklar är nu i gång, eller startar inom kort.

 
Påminner också om vår tematräff i Stora Murgrönan Måndagen den 22 oktober kl.13
Ämnet är Säkerhet på nätet – hur Du skyddar Din viktigaste information.
Välkommen!

Rolf Carlén
Ordf.

Augusti/September 2018
Hej alla vänner i SeniorNet Salem!

Sommaren håller i sig, nu med mer normalt väder och sköna temperaturer. Tack för det!
Salemsdagen i år lockade som vanligt många besökare, där åtskilliga stannade upp vid vårt bord mitt i utställningsområdet i Skönviksparken. De flesta var nyfikna på vad vi har på programmet under hösten.              Lotteriet och vinsterna lockade också många.
Våra handledare berättade om bildhantering, släktforskning och inte minst om vår nya satsning som vi kallar ”Mobiljunta” där vi träffas under enkla och gemytliga former i Datorstugan.
Vi försökte också att ta reda på vad just Du vill lära Dig när det gäller användningen av IT. Tanken är att vi med kort varsel kan skräddarsy cirklar eller träffar om vi blir fler med liknande intressen. Några idéer har vi i faktiskt i bakfickan.

För att presentera Senior Net Salem och höstens program välkomnar vi Dig till en
”Kickoff” måndagen den 10 september kl. 13.00 i Stora Murgrönan
Ta gärna med en vän till presentationen, som naturligtvis är gratis! Om Du är medlem eller icke medlem spelar ingen roll vid detta tillfälle, och Du behöver inte föranmäla dig.
 
Öppen Datorstuga, Drop-in tisdagar och onsdagar kl. 13-16, med start den 4 september
Här får Du information och hjälp med Din dator, surfplatta eller mobiltelefon. I höst kommer Du att mötas av en stugvärd som leder Dig rätt, bjuder på kaffe, mm.
 
Mobiljunta, Drop-in varannan tisdag kl. 10-12, med start den 11 september
Du som är nyfiken på hur Du kan använda din mobil i vardagen har hittat rätt då Du besöker oss i Datorstugan. Vi tar upp Dina frågor, ger varandra tips och har trevligt tillsammans. Kaffe och kaka ingår, och Du betalar 20 kr per gång.

Vi ser fram emot att få träffa Dig, under en intressant höst!
Rolf Carlén
Ordförande

Juni 2018
Hej alla vänner i SeniorNet!

Sommar, sommar, sommar!     
Vi har redan känt av sol och värme under en lång tid. Många av oss njuter medan andra gärna söker upp en svalkande plats. Själv har jag hittat en underbar plats under plommonträdet i trädgården. Här mitt i grönskan med humlesurr, fågelkvitter och en kopp kaffe finns allt det som känns oumbärligt för att kunna ladda de s.k. batterierna och tänka framåt.
Jag glider här så smått in på vad vi nu planerar inom SeniorNet Salem inför hösten, och det är verkligen en hel del.

Generellt kommer vi att behålla de verksamheter som efterfrågas och där vi ser positiva gensvar från medlemmarna. Just nu ser vi över vilka studiecirklar som vi kommer att erbjuda under hösten. Vi vill också lansera ett par nyheter som vi tror kommer att öka intresset, de sociala kontakterna och trivseln då vi träffas. IT tillsammans kan vara riktigt roligt.

Preliminärt utbud under hösten 2018:
Datorstugan kommer vi att ha öppet som tidigare. En nyhet blir att en stugvärd kommer att ta hand om besökaren, höra sig för om hjälpbehovet samt övervaka turordningen, mm, då vi har flera besökare i lokalen.
Studiecirklar och workshops kommer att finnas på programmet, preliminärt enligt följande: Ett schemalagt utbud med Bildhantering och Släktforskning.
Härtill kommer vi att ha beredskap för flera planerade och oplanerade ämnen, om de efterfrågas.
 
Nyhet: Mobiljunta
I likhet med några andra SeniorNet-klubbar vill vi starta en mobiljunta som träffas ett antal gånger under hösten. Här kan mobilanvändare, vana och ovana, träffas under lättsamma former, lära och få tips av varandra, och så klart fika tillsammans.
 
Tematräffar:
I samverkan med Salems Bibliotek kommer vi att genomföra ett antal tematräffar under hösten. Program med tider meddelas senare.
 
 Vad söker just Du efter? Vad vill Du lära Dig mer om?
Saknar Du någon aktivitet som vi borde ta med i höstprogrammet så är Du mycket välkommen att kontakta mig eller någon annan i styrelsen. Vi kanske kan tillgodose just Ditt önskemål! Samma sak gäller feedback från tidigare medverkan vid våra olika aktiviteter. Både ris och ros är välkomna!
 
Vi välkomnar fler handledare och assistenter
Har Du tid och lust att hjälpa till som volontär i föreningen? Kanske har Du en del kunskaper där vi behöver förstärkning? Eller Du känner bara att det kan vara roligt att hjälpa till i det praktiska föreningsarbetet? Vi introducerar Dig gärna i vår trevliga föreningskrets! Kontakta gärna mig eller någon annan i styrelsen för mer information.
  
Vi kommer som vanligt att var närvarande på Salemsdagen den 25 augusti. Stanna gärna upp vid vårt bord för en liten pratstund!
--------------------------------------
Jag återgår nu till skuggan av plommonträdet och tänker på orden från min gamle chef i teknikbranschen ”Den som inte har hört en koltrast sjunga har gått miste om något stort i livet”
Jag önska er alla en fortsatt skön sommar!
 
Rolf Carlén 
Ordförande i SeniorNet Salem