Typiskt svenskt sommarväder
råder enligt meteorologerna, Det är bara att njuta av blandningen av sol, vind, värme, regn och rusk. Vi hoppas på en aktiv höst med tillfällen till träffar och annat. Både Mobiljunta, Datorstuga, Temadagar och Cirklar är planerade. Programmet kommer så småningom här på hemsidan.

Tyvärr är årets Salemdag inställd, som så mycket annat detta år.

Vi önskar alla en fortsatt skön sommar!

 

P g a den pågående coronasmittan är all vår verksamhett inställd för tillfället. Vill du ha kontakt med oss, skriv i formuläret nedan!

Support på distans
Har du utmaningar med din dator, telefon eller platta kan vi kanske på distans hjälpa dig.
Beskriv kortfattat ditt ärende i nedanstående formulär, så ringer vi upp dig och försöker besvara din fråga efter bästa färmåga. Vi ringer under ordinarie datorstugetid tisdagar och onsdagar mellan klockan 13 och 16.
Ange i ämnesrutan typ av problem och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig. Ange också telefonnummer vi kan nå dig på. Vi ringer med dolt nummer.

 

Seniorsurfarskolan
Har du tid en eller två minuter?
Då kan du lära dig använda mobilt BankID, Swish, att skicka sms, bilder och filmer, eller att skaffa appar för nytta och nöje.  Samt mycket mer.
Klicka här så kan du se de små filmerna som på ett enkelt sätt förklarar hur du ska göra för att lyckas.
Filmerna är producerade i samband med tv-serien Seniorsurfarna som gick på Svt tidigare i år men fungerar helt fristående.

 

Släktforskardag på Salems Bibliotek
 
Fredagen den 24/1 hade vi en liten utställning om släktforskning på Biblioteket.
Med datorer och släktprogram mitt i lokalen fick vi tillfälle att berätta för nyfikna besökare hur man lätt kan komma igång med sin släktforskning, och vi kunde också hjälpa flera personer med svar på släktfrågor som man länge undrat över. Naturligtvis informerade vi om vårens program och aktiviteter i Datorstugan liksom tillgången till släktforskarrummet på Biblioteket. Ett jättefint samarbete med Salems Bibliotek!

Gun-Britt Svanström, Christer Karlsson, Lil Sandin och Rolf Carlén

             
         Glada släktforskare på biblioteket

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

               Vårträff i Skönviksparken

Det blev en trevlig  sommarträff i Skönviksparken, många medlemmar kom. Vi höll vederbörligt avstånd och förtärde medhavd fika. Det var roligt att ses igen efter så lång tid. Nu önskar vi alla en trevlig sommar och planerar för en mer normal höst med träffar och andra aktiviteter i någon form.

 

SeniorNet Salems årsstämma 2020 hölls den 29 juni i Stora Murgrönan
Se protokoll från stämman här

Ordförandens rader:

Maj 2020
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Hur länge ska det pågå? Vad vågar jag göra? När ska det ta slut, så att vi kan börja leva som vanligt igen? Visst känns det som om krisen pågått länge, men i verkligheten har vi nog en tid kvar innan vi kan återgå till en normal vardag. Att förstå det vetenskapliga samtalet med siffror, rapporter och tolkningar, kan kännas svårt i en ny situation som denna. Ni vet vad jag tänker på utan att jag skriver ordet som vi hör och läser varje dag.
Allt föreningsliv har mer eller mindre stannat upp, åtminstone när det gäller fysiska möten och sammankomster. Inom SeniorNet här i Salem har vi tills vidare stängt den lokal (Datorstugan) där vi brukar mötas i olika grupperingar. Planerade temadagar har ställts in och inget är sig riktigt likt just nu.
Det som vi nu erbjuder är ”Support på distans” där Du som har frågor eller problem med din dator, surfplatta eller mobiltelefon kan få den hjälp som vi kan förmedla via telefon. Du hittar ett frågeformulär här intill.
Ange i ämnesrutan typ av fel och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig, samt ditt telefonnummer. En handledare ringer sedan upp dig på nästkommande tisdag eller onsdag kl. 13-16. Supporten är tillgänglig t.o.m. maj månad.
Du som är med i vår Facebook-grupp ”SeniorNetSalem” kan även här ställa frågor som vi förmedlar till en handledare som ringer upp dig på samma sätt som ovan. Om du ännu inte är med i Fb-gruppen – ta nu tillfället att gå med!
 
Den ordinarie föreningsstämman 2020 kan vi förhoppningsvis genomföra snarast efter sommaren. Vi hoppas på det, och vi återkommer med kallelse m.m.
 
Slutligen vill vi tipsa om allt intressant som finns på SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se. Just nu finns där en utbildning som heter Digitala jag, en utbildning i digitala vardagskunskaper från Google, bl.a. om säkerhet och integritet. Du lär dig detta hemifrån, med egen internetuppkoppling.
 
Vi tar snart sommarledigt och siktar närmast in oss på Salemsdagen den 29 augusti då Du som vanligt träffar oss i Skönviksparken. Vi hoppas verkligen att denna folkfest kan genomföras även i år!
 
Nästa månadsbrev kommer i augusti.
 
Ta hand om er alla, och ha en skön sommar!

Rolf Carlén, ordförande


OBS!
Med anledning av den pågående corona-smittan så ställer vi in all vår verksamhet tills vidare.

Mobiljunta, datorstuga, temadagar  och cirklar ställs således in fr.o.m 16 mars och tills vidare. Vi skjuter även upp årsmötet som skulle ske 30/3 till ett senare tillfälle.
Vi hoppas att våra aktiviteter snart kan vara igång igen men för närvarande är det viktigt för oss att säkerställa att vi inte bidrar till någon smittspridning. Vi meddelar här på hemsidan så snart förändringar sker.

Ta hand om er under tiden!

 


Medan vi väntar på att vi ska kunna träffas igen i våra olika verksamheter så kan vi titta på den här tv-serien som gick i svt under februari och mars. Den går att se i svt play. Det kan vara roligt att se andra begåvade människor och deras tillkortakommanden när det gäller telefoner och surfplattor!

Seniorsurfarna –  en ny tv-serie 
Seniorsurfarna, är en ny tv-serie i sex avsnitt som startar den 20 februari i SVT kl 21.00.
Fyra av Sveriges folkkära skådespelare – Ewa Fröling, Marianne Mörck, Claes Malmberg, Björn Hellberg – har hamnat efter i den digitala djungeln. Under ledning av Kattis Ahlström skickas de på träningsläger för att öva digitala färdigheter i tv-serien Seniorsurfarna.
SeniorNet har genom Årets Volontär 2018, Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, bidragit med inspiration till tv-serien.

Ett uppslag kan vara att följa TV-serien i cirkelform och träna tillsammans.
Källa: UR-Play Seniorsurfarna
2020-02-01

                      Släktkalas


Höstens  cirklar i släktforskning avslutades med ett kalas i Datorstugan den 5 december. Nybörjare och fortsättare träffades för att i en lättare form umgås runt ett gemensamt ämne, dvs. Släktforskning. Delatagarna berättade om de olika aha-upplevelser och upptäkter som man gjort under hösten och som lockat till både resor och nya släktkontakter. Långbordet var dukat med kaffe och hembakat. En lokal tolkning av Povel Ramels ”Släkthuset” gjordes av hustomtarna Christer och Rolf. Det rådde stor enighet om att släktforskningen måste fortsätta i vår.

Men som vi alla vet var det något som kom emellan och omkullkastade alla planer. Det kommer att ta slut - då kör vi igen!

Nu går Windows 7 i graven


Den 14 januari upphör Microsoft med all support, vilket innebär att du inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Att fortsätta köra Windows 7 blir med andra ord riskabelt, manar PC För Allas Martin Appel. Han har dock stor förståelse för alla dem som tycker det är besvärligt att tvingas överge ett gammalt invant system.

Martin skriver i PC För Alla 14/1 2020 om egna svårigheter att ta till sig det nya: 
När jag var fem år köpte familjen sin första färg-tv. Alla var glada – förutom femårige Martin. Jag satt och surade och ville bara titta på svartvita program, precis som på den gamla tv:n.
Mina kloka föräldrar satte tv:n i svartvitt läge till en början, och skruvade sedan försiktigt upp färgerna. Efter några dagar accepterade även en konservativ femåring de nya färgerna, och kunde efter ett tag till och med uppskatta att ”Fem myror-elefanterna” var rosa och att krokodilen Gena var grön.

I början kan det här vara frustrerande, men Windows 10 är faktiskt bättre än alla tidigare versioner. Visst tar det lite tid att vänja sig – på samma sätt som det kan ta tid att vänja sig vid färg för den som brukade titta på svartvit tv.

 
Det som framför allt har förbättrats är säkerhetsfunktionerna. Det inbyggda antivirusprogrammet Microsoft Defender når nu toppresultat i testerna från det oberoende labbet AV-Test – och skyddet mot utpressningstrojaner är också välkommet. Även möjligheterna till felsökning är ett lyft – liksom de smarta återställningsfunktionerna som gör det lätt att installera om Windows.
Ytterligare en fördel är integreringen av Onedrive, som gör det lätt att dela filer och inställningar mellan olika datorer.
Själv uppskattar jag också den inbyggda appbutiken Windows Store, som gör det lättare och säkrare att installera och avinstallera program. 


Läs hela artikeln genom att klicka på länken på SeniorNet Swedens hemsida

Trolla med bilder
Temadag i Lilla Murgrönan 25/11

Vi fick bl a se hur man kan förvandla vanliga foton till riktiga konstverk.
Det bjöds på förfriskningar i pausen.
Lena Seger gav tips på flera gratisprogram som man kan använda för att förbättra och förändra foton, även för att ge gamla svartvita foton färg! Hon visade hur man enkelt kan förändra ett ordinärt foto så det ser riktigt proffsigt ut. Vi kunde se hur roligt man kan ha när man leker med dessa program och skapar nya och ibland oväntade resultat; foton, bilder och collage som uppskattas av nära och kära.

Max Bolander poängterade det nödvändiga i att ha ordning på sina foton så att man lätt hittar bland dem, även efter några år när mängden foton i datorn vuxit till hundra- eller tusental. Max påminde också om att för all del säkerhetskopiera fotona t ex på en extern hårddisk.

HÄR KAN DU HÄMTA DOKUMENTATION FRÅN TEMADAGEN:
Klicka på länkarna:  Programvaror för trollerier 
                                     
Program för kollage, beskrivning
                                     
Program för pixlr gratis redigering
                          Lycka till med trollerierna önskar Lena och Max

       SeniorNet Salem firade 10 år den 12 september 2019!

                                                                   
Det var stor uppslutning kring Seniornetsalems 10-årsfirande i Lilla Murgrönan! Samvaron var trevlig kring kaffet och tårtan och vi gästades av kommunalrådet Lennart Kalderén, som bl a uppvaktade föreningen med en ny kaffebryggare . Vi fick en återblick på starten av föreningen av Sune Nilsson, föreningens förste ordförande. Krister Carlsson från SNS i Botkyrka berättade om aktuella frågor inom riksföreningen Seniornet Sweden. Eftermiddagen avslutades med underhållnning av Björn Adelly med musiker och sångerska, det var sköna låtar med jazzkaraktär samt några ballader. 

 

Du som saknar något i vårt program - hör av dig så försöker vi tillgodose ditt önskemål.

Du som vill hjälpa till i vår verksamhet, som handledare i vår datorstuga eller mobiljunta eller som cirkelledare - du är så välkommen att kontakta oss! 
Klicka på loggan så kommer till SeniorNet Sweden Klicka på loggan så kommer till SeniorNet Sweden
 

SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs vad som händer bl a i landets olika klubbar.


 

Du som har Facebook  har väl gått med i SeniorNets Facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Har du Facebook söker du bara efter SeniorNetSalem så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, kom till Datorstugan eller Mobiljuntan så hjälper vi dig.

Aktiv.se, Seniornets kunskapsbank på nätet, är en gratisförmån för Seniornets medlemmar. Genom korta filmsnuttar kan du lära dig en massa om Windows10 och Office, helt i din egen takt. Klicka på Aktiv ovan så får du veta hur du gör. Om du har problem med inloggningen kan vi hjälpa till, hör av dig till oss.
            Digitalisering
– en rapport framtagen av SPF

SPF Seniorerna har tagit fram en rapport för att uppmärksamma de hundratusentals seniorer som varken kan, vill eller har ekonomiska möjligheter att vara delaktiga i den digitala världen.
Som grund för rapporten ligger en egen undersökning bland medlemmarna om deras inställning till det digitala samhället.
Ett  bekymmer i sammanhanget är att en del medborgare inte är eller känner sig delaktiga. Samhället, driver på den digitala utvecklingen utan att alltid ta  hänsyn till de som hamnar utanför. Traditionella lösningar försvinner samtidigt som digital kompetens i regel krävs inom alla delar av samhället idag.

Läs mer på SPF:s webbplats och ta del av rapporten Digitalisering. 
2019-08-23
SOS Alarms nya 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. 
Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02

GDPR - äntligen i begriplig form - på rim!
Behandling av personuppgift ska ske på laglig grund. Och öppet redovisat ska det ske från första stund.
Ett klart och tydligt syfte måste all behandling ha. Och syftet måste vara specifikt, då är det bra.
Behandla blott ett minimum, det är ju vett och sans. Och varje uppgift ska för syftet ha en relevans.
Efter att personuppgiften blivit integrerad. Ska den hållas helt korrekt och vara uppdaterad.
När den inte längre relevans för syftet har. Ska personuppgiften faktiskt inte ligga kvar.
Rätt nivå av säkerhet är viktigt hela tiden. Så det inte uppstår någon risk för individen.
Det här är saker som jag tror vi allihop begriper. Och det var det, där har vi gdpr:s
grundprinciper!

Ur Ny Teknik 25/5 2018
Författat av ingenjören Håkan Karlsson

Du som anmäler dig till SeniorNets cirklar mm kommer att behöva uppge ditt personnummer till cirkelledaren. Uppgifterna behandlar vi enligt GDPR, se dikten ovan.

Påminnelse - om du ändrat dina adressuppgifter
En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige

  Stig Rillbert