Välkommen till Seniornet Salem

Nu kör vi snart igång våra aktiviteter igen. Först ut är Datorstugan, dit du kan komma och få hjälp med din dator, telefon eller surfplatta. Öppet tisdagar och onsdagar kl 13 - 16, vi startar tisdagen den 25 januari. Välkomna!

Mobiljuntan börjar försiktigt med promenad tisdag den 8 februari kl 10, träff utanför Datorstugan. Därefter tisdag den 15/2 blir det Mobiljunta som Zoom-möte. Vi planerar att ha Zoom-junta den tredje tisdagen varje månad under våren. Tisdagarna däremellan blir det promenader tills vi kan ses inomhus igen. Vi återkommer med information om detta. Välkomna!

Släktforskarstugan startar torsdag den 3 februari och pågår varannan torsdag kl13.30 - 16.30 under våren. 

Ett gäng av våra trogna släktforskare gjorde nyligen ett studiebesök på Kungliga Biblioteket i Humlegården mitt i storstaden.
Vi besökte framför allt Mikrofilmsläsesalen som har en enorm samling av dagstidningar med både filmade och digitala sidor.
Vi tittade även på Djävulsbibeln, världens största bevarade medeltida handskrift, och på byggnaden i stort. Efter en efterlängtad lunch berättade Rolf om sin barndoms kvarter nära Humlegården. 
På bilden: Christer, Pia, Kurt, Inger, Lillemor, Marianne och Rolf 

Ordförandens rader
December 2021

Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Jul och Nyår närmar sig, och vi hoppas att helgerna blir till glädje för oss alla, även ett år som detta!
Vårt program för våren är på gång - men naturligtvis blir allt mycket beroende av de restriktioner och beslut som åter kan komma till följd av Covid-19.
Vår föreningsstämma för 2022 är planerad till den 28 mars. Kallelse med underlag skickar vi ut på sedvanligt sätt. Vi påminner också om att motioner till stämman, enligt stadgarna, skall vara inkomna till styrelsen senast den 15 januari.
___________________
Från oss i styrelsen, alla handledare och stugvärdar, önskar vi alla våra medlemmar:

          En God Jul och Ett Gott Nytt År
                                   Rolf Carlén
                                       Ordf.

Se upp för falska paket-sms - sprids som löpeld

I PC för Alla varnas nu i december bl a för falska sms, som ser ut som dem man får om man har ett paket att hämta ut. Klicka aldrig på en länk i ett sådant sms, trojaner kan invadera din telefon!  Läs mer
Biblioteket
            - en guldgruva!

Irene och Maria från biblioteket berättade om alla de digitala möjligheter som biblioteket tillhandahåller. Med våra lånekort har vi tillgång till ett enormt utbud av t ex digitala böcker, e-böcker att läsa på t ex surfplattan eller att lyssna på i telefonen. Dessutom finns massor av filmer, Nationalencyklopedins hela uppslagsverk, lexikon mm mm. Vi som var i Murgrönan och lyssnade var överraskade över allt som finns att upptäcka.
Det här måste man bara undersöka närmare.

         Släktforskare
För er som brukar vara med på släktforskningen på Zoom finns här de PowerPoint-presentationer som visats vid de senaste tematräffarna. Klicka på länken du vill se mer av.

Hur kan jag presentera min forskning

Emigranthistoria

Planera släktträff

Släktforskartips
Släktforskning så in i Norden


Källor och källkritik i släktforskningen

DNA - ett hjälpmedel för släktforskare

 

Seniorsurfarna blir källkritiska 2022
Snart sänder UR säsong 3 av Seniorsurfarna. I de två första säsongerna tog man avstamp i grundläggande moment och kunskaper, som att ringa och skicka sms. I säsong 3 höjs ribban något. Kattis Ahlström är som tidigare programledare.
Och parallellt med att deltagarna och tittarna förbättrar sina tekniska färdigheter belyser och uppmuntras deltagarna till ett demokratiskt och källkritiskt tänkande i den digitala världen. Något som blir extra aktuellt under valåret 2022.Frågor som lyfts är till exempel: Är det bra att ladda ner den här appen? Vem är avsändaren och vems syfte tjänar den? Kostar den något? Hur mycket information om mig själv lämnar jag ut? Hur gör jag min röst hörd? Hur söker jag information om vad partierna står för? Hur kontaktar jag min lokala politiker? Vad finns det för intresseorganisationer på nätet, hur hittar jag dessa? Hur fungerar det med namninsamlingar online?
(Ur Här&Nu, Skpf Pensionärernas webbtidning

Seniorsurfarskolan
Har du tid en eller två minuter?
Då kan du lära dig använda mobilt BankID, Swish, att skicka sms, bilder och filmer, eller att skaffa appar för nytta och nöje.  Samt mycket mer.
Klicka här så kan du se de små filmerna som på ett enkelt sätt förklarar hur du ska göra för att lyckas.

 

Klicka för att se mer om DigiCare Klicka för att se mer om DigiCare

Upptäck
DigiCare Tillsammans
Videoträffar som ger en roligare vardag för Seniorer

                 Zoom  
   ett verktyg för videomöten

Nu när vi inte kan träffas fysiskt så har det blivit ett stort intresse för att istället ha videomöten med sina bekanta och släktingar. Ett program som man ofta hör talas om nu är Zoom. Det har några av oss i SeniornetSalem prövat och upptäckt att det går ganska lätt att lära sig använda. Vi hoppas nu att så många som möjligt av medlemmar och handledare ska vilja delta i de Zoom-möten som vi planerar att bjuda in till under våren. Några fler har säkert redan prövat Zoom eller något annat program för videosamtal. Ni som ännu inte gjort det och känner att ni vill ha stöd och hjälp att komma igång, klicka här och meddela Karin så försöker vi hjälpa till.

Titta gärna på videon här som ger en liten inblick i hur Zoom fungerar.

Information till dig som är medlem:
Vi går nu över till medlemskap per kalenderår och hoppas att det blir enklare för alla! 

Ditt medlemskap kommer i fortsättningen att gälla från 1 januari till 31 december, istället för som hittills löpande 12 månader med periodstart när du blev medlem. Läs mer här.

Undvik bedrägerier genom att följa dessa tips: 
Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms från avsändare som inte är legitima
Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
Logga aldrig in på annans begäran med bank-id.
Skicka inga pengar i förskott 
Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Källa: Polisen – bedrägerier
2020-08-15

Vad gör dom på styrelsemötena egentligen?
För att ge er övriga medlemmar en bild av vad vi diskuterar under våra möten kommer vi här att presentera ett sammandrag efter mötena.

Vid senaste styrelsemöte den 8/11 träffades styrelsen i datorstugan. Vi diskuterade vår pågående verksamhet, kunde konstatera att de båda släkforskningserbjudandena är väldigt efterfrågade. Mobiljuntan, Datorstugan och Temadagarna är de övriga fasta aktiviteterna, som vi hoppas kunna utveckla till nästa termin. 
Vi diskuterade föreningens logotype, som vi i stort kommer att behålla, men något lite uppstramad.
I övrigt diskuterades mest interna frågor, t ex rörande föreningens administration.

Marianne Rundström:
Så kan vi minska äldres digitala oro

Blippa, e-shoppa, swisha och betala räkningar med ett knapptryck. Med digital teknik kan vi sköta vår ekonomi enkelt och smidigt.
Här är din guide till den digitala vardagsekonomins ABC.
Sverige är ett av världens mest digitala länder, men med en tydlig digital klyfta. Ungefär en miljon svenskar, de flesta över 65 år, saknar internet eller använder det så sällan att de inte kan nyttja den nya tekniken fullt ut, enligt Internetstiftelsen.
För att hjälpa den här gruppen har Mastercard lanserat webbplatsen Betalningshjälpen i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker.
– Många seniorer vet inte riktigt vart de ska vända sig för att få stöd. Det är något vi vill ändra på. Med Betalningshjälpen får du nu information om hur du kommer igång med en digital vardagsekonomi. Du kan också få personlig hjälp genom att ringa, mejla eller ange ditt telefonnummer för att bli uppringd, säger Erik Gutwasser, ansvarig för Norden och Baltikum på Mastercard.
Vad ingår då i den digitala vardagsekonomins ABC?
Här är en guide till de 5 mest grundläggande delarna, som du också kan lära dig mer om på Betalningshjälpen.

1 BankID – nyckeln till din säkra digitala värld
2 Betala räkningar på nätet – enklare och billigare 
3 Handla varor på nätet – enormt utbud och hemleverans
4 Swisha – för över pengar enkelt
5 Betala kontantlöst – snabbt, smidigt och säker

Besök Betalningshjälpen – här kan du få personlig hjälp att komma igång med en digital vardagsekonomi

Aktiv.se, Seniornets kunskapsbank på nätet, är en gratisförmån för Seniornets medlemmar. Genom korta filmsnuttar kan du lära dig en massa om Windows10 och Office, helt i din egen takt. Klicka på Aktiv ovan så får du veta hur du gör. Om du har problem med inloggningen kan vi hjälpa till, hör av dig till oss.

Du som har Facebook  har väl gått med i SeniorNets Facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Har du Facebook söker du bara efter SeniorNetSalem så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, hör av dig till oss så hjälper vi dig.
SOS Alarms nya 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. 
Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02

Påminnelse - om du ändrat dina adressuppgifter
En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige

  Stig Rillbert  

Klicka på loggan så kommer du till SeniorNet Sweden Klicka på loggan så kommer du till SeniorNet Sweden
 

SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs om en massa spännande saker och om förmåner för dig som medlem.