Välkommen till Seniornet Salem

Nu pågår ombyggnad kring Seniornets lokal Datorstugan
Därför kommer våra träffar tills vidare att hållas i andra lokaler t ex i Biblioteket eller Lilla Murgrönan. 
IT-hjälpen i Datorstugan äger rum i Biblioteket och, från vecka 43, endast tisdagar, kl 13-16.
Mobiljuntan träffas tisdagar kl 10-12 i Lilla Murgrönan. Kommande tisdag, 29/11, blir sista träffen för terminen. 

Vi beklagar att vi är "hemlösa" under resten av terminen. Vi hoppas att allt återgår till det normala efter nyår!Välkommen du som anmält dig till vår terminsavslutning måndag den 28/11 kl 14 i Lilla Murgrönan.

Visste du att
Internetstiftelsen har samlat en mängd intressant information om allt möjligt som rör IT. 
Titta in på deras hemsida, klicka på Internetstiftelsens logga och se om det är något som intresserar dig särskilt.


SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs om en massa spännande saker och om förmåner för dig som medlem.

 

Aktiv.se, Seniornets kunskapsbank på nätet, är en gratisförmån för Seniornets medlemmar. Genom korta filmsnuttar kan du lära dig en massa om Windows10 och Office, helt i din egen takt. Klicka på loggan intill så får du veta hur du gör. Om du har problem med inloggningen kan vi hjälpa till, hör av dig till oss.


Höstens första Tematräff blev välbesökt
Lilla Murgrönan fylldes till sista stolen när Martin Appel från PC för Alla förklarade för oss hur mobilen alltmer ersätter plånboken. Martin berättade hur han själv förser sig med kaffe med hjälp av en app i mobilen, köper biljett till både flygbuss och flyg och sedan passerar snabbt och enkelt förbi spärrarna. Dessutom kan mobilen ersätta både pengar, kort och SL-kort samt mycket mer. Den ger också större säkerhet än plastkorten och pengarna. Det enda vi behöver är alltså mobilen, som vi, gud förbjude, inte får tappa eller låta ladda ur, för då står vi där och kommer ingenstans i det kontantlösa samhället.

Ny studieportal lanseras av SeniorNet Sweden


Digital kompetens - en enkel match?
Idag behöver du digital kompetens för att kunna delta i samhället. Du måste ladda ner en App för att
gå på bio, för att betala räkningar eller åka buss. En enkel match för många. Men för oss seniorer kan
det innebära problem. Hitta rätta appen, ladda ner och skapa konto eller logga in med BankID. Var ska
jag söka och hur vet jag att ingen lurar mig?

SeniorNet Sweden lanserar studieportalen seniornetstudera.se iden 19 september 2022.
seniornetstudera.se är vår studieportal där vi samlar tips, kurser och videoklipp för dig som vill orien-
tera dig i den digitala tillvaron. Innehållet är sökbart och sorterat i olika svårighetsgrader.

Läs mer om seniornetstudera här
 Ordförandens rader
                                                                                                                                                       
November 2022
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
November kom även i år, denna gång med rekordvärme på många platser. Läget känns  problematiskt. Med tanke på klimatet måste vi ändå hoppas på en god framtid för våra barn och barnbarn.
På tal om en god framtid vill vi också berätta om vad som sker i föreningen:
Ombyggnaden av ventilationen i Kulturskolan och i vår Datorstuga fortskrider. När vi kan återvända är än så länge oklart, men vi räknar med att vi under återstoden av året får nyttja de lokaler som biblioteket så positivt erbjudit oss.
Höstens program börjar nu närma sig slutet, men ännu återstår några tillfällen till IT-hjälp, Mobiljunta, Släktforskning och Fototräff.
 
Just nu planlägger vi vårens program, delvis i samverkan med Salems Bibliotek, och vi hoppas att vi kan hitta just Dina förväntningar. Ta därför en kontakt med oss i styrelsen och berätta om vad Du skulle vilja veta mer om, kanske ett intressant föredrag eller ett ämne som vi kan ta upp vid någon eller några medlemsträff(-ar).
 
Hälsningar
Rolf Carlén / Ordf. 

Var uppmärksam och var misstänksam !
Flera av våra medlemmar har berättat om egna och andras upplevelser av att ha blivit lurade av trevliga personer som per telefon t ex velat "varna för att ett brott är på väg att begås" och erbjudit sin hjälp. Trots att personerna som drabbats är väl upplysta om de risker som finns, så har man känt ett förtroende för den som ringt och följt dennes instruktioner, t ex loggat in med sitt bank-id, överlämnat värdesaker och kortkoder. Bedragarna siktar särskilt in sig på oss äldre och erfarenheten visar att det är mycket lätt att låta sig luras, även om man vanligtvis inte är någon naiv person.
Därför vill vi varna alla våra medlemmar och uppmana till stor försiktighet och uppmärksamhet!


                Seniorsurfarna 

Årets säsong av Seniorsurfarna från våren 2022 kan ses på UR Play. Det är 6 avsnitt där vi får följa Michael Segerström, Ann Westin, Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Viveca Lärn på sin väg mot ett digitalare liv. På UR Play finns dessutom korta avsnitt som förklarar momenten mer ingående.

Appen UR Play kan laddas ned från Playbutik eller Appstore.

Seniorsurfarskolan
Har du tid en eller två minuter?
Då kan du lära dig använda mobilt BankID, Swish, att skicka sms, bilder och filmer, eller att skaffa appar för nytta och nöje.  Samt mycket mer.
Klicka här så kan du se de små filmerna som på ett enkelt sätt förklarar hur du ska göra för att lyckas.

Tematräffar under våren 2022 - Detta har presenterats, läs mer här  Du finner även tidigare referat.

Släktforskarbesök på KB
Ett gäng av våra trogna släktforskare gjorde ett studiebesök på Kungliga Biblioteket i Humlegården mitt i storstaden i höstas.
Vi besökte framför allt Mikrofilmsläsesalen som har en enorm samling av dagstidningar med både filmade och digitala sidor.
Vi tittade även på Djävulsbibeln, världens största bevarade medeltida handskrift, och på byggnaden i stort. Efter en efterlängtad lunch berättade Rolf om sin barndoms kvarter nära Humlegården. 

På bilden: Christer, Pia, Kurt, Inger, Lillemor, Marianne och Rolf 

Släktforskare
För er som brukar vara med på släktforskningen på Zoom finns här de PowerPoint-presentationer som visats vid de senaste tematräffarna. Klicka på länken och läs mer. 

Namnskick

Släktforskning - mer än en hobby
Motivation till att börja släktforska Tidigare presentationer hittar du här. 

Klicka för att se mer om DigiCare Klicka för att se mer om DigiCare

Upptäck
DigiCare Tillsammans
Videoträffar som ger en roligare vardag för Seniorer

Zoom -   ett verktyg för videomöten
Nu när vi inte kan träffas fysiskt så har det blivit ett stort intresse för att istället ha videomöten med sina bekanta och släktingar. Ett program som man ofta hör talas om nu är Zoom. Det har några av oss i SeniornetSalem prövat och upptäckt att det går ganska lätt att lära sig använda. Vi hoppas nu att så många som möjligt av medlemmar och handledare ska vilja delta i de Zoom-möten som vi planerar att bjuda in till under våren. Några fler har säkert redan prövat Zoom eller något annat program för videosamtal. Ni som ännu inte gjort det och känner att ni vill ha stöd och hjälp att komma igång, klicka här och meddela Karin så försöker vi hjälpa till.

Titta gärna på videon här som ger en liten inblick i hur Zoom fungerar.

SeniorNet Salems facebookgrupp
Du som har Facebook har väl gått med i vår facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Har du Facebook söker du bara efter SeniorNetSalem så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Vad gör dom på styrelsemötena egentligen?
För att ge er övriga medlemmar en bild av vad vi diskuterar under våra möten kommer vi här att presentera ett sammandrag efter mötena.

Vid senaste styrelsemöte den 22/8 diskuterades höstterminens start och de aktiviteter som planeras. I övrigt diskuterades interna frågor t ex om medlemsrapportering och annat som berör Seniornet Sweden.
.
.

Undvik bedrägerier genom att följa dessa tips: 

Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms från avsändare som inte är legitima
Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
Logga aldrig in på annans begäran med bank-id.
Skicka inga pengar i förskott 
Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Källa: Polisen – bedrägerier
2020-08-15

Marianne Rundström:
Så kan vi minska äldres digitala oro

Blippa, e-shoppa, swisha och betala räkningar med ett knapptryck. Med digital teknik kan vi sköta vår ekonomi enkelt och smidigt.
Här är din guide till den digitala vardagsekonomins ABC.
Sverige är ett av världens mest digitala länder, men med en tydlig digital klyfta. Ungefär en miljon svenskar, de flesta över 65 år, saknar internet eller använder det så sällan att de inte kan nyttja den nya tekniken fullt ut, enligt Internetstiftelsen.
För att hjälpa den här gruppen har Mastercard lanserat webbplatsen Betalningshjälpen i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker.
– Många seniorer vet inte riktigt vart de ska vända sig för att få stöd. Det är något vi vill ändra på. Med Betalningshjälpen får du nu information om hur du kommer igång med en digital vardagsekonomi. Du kan också få personlig hjälp genom att ringa, mejla eller ange ditt telefonnummer för att bli uppringd, säger Erik Gutwasser, ansvarig för Norden och Baltikum på Mastercard.
Vad ingår då i den digitala vardagsekonomins ABC?
Här är en guide till de 5 mest grundläggande delarna, som du också kan lära dig mer om på Betalningshjälpen.

1 BankID – nyckeln till din säkra digitala värld
2 Betala räkningar på nätet – enklare och billigare 
3 Handla varor på nätet – enormt utbud och hemleverans
4 Swisha – för över pengar enkelt
5 Betala kontantlöst – snabbt, smidigt och säker

Besök Betalningshjälpen – här kan du få personlig hjälp att komma igång med en digital vardagsekonomi

SOS Alarms 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. 
Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02

En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige i Salem Stig Rillbert