Välkommen till Seniornet Salem

Mobiljuntan 
Mobiljuntan kommer att fortsätta promenaderna varannan tisdag. Övriga tisdagar träffas vi digitalt med hjälp av Zoom.  Alla som ännu inte prövat Zoom men vill lära sig det, hjälper vi igång, om du hör av dig till oss.
 
Mobiljuntan träffas igen tisdagen den 27 april. Det blir en digital träff via Zoom. Vi skickar e-post med en länk till mötet till er som brukar vara med. Har du inte fått en inbjudan till Zoom-möte tidigare men vill vara med, klicka här och skriv ett meddelande.
Tisdagen efter, den 4/5, blir det promenad igen. Start vid datorstugan kl 10.


 

Så här kan det komma att se ut när vi träffas digitalt i Mobiljuntan. Tycker du det verkar komplicerat, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

         Släktforskare
För er som brukar vara med på släktforskningen på Zoom finns här de PowerPoint-presentationer som visats vid de senaste tematräffarna. Klicka på länken du vill se mer av.

Emigranthistoria

Planera släktträff

Släktforskartips
Släktforskning så in i Norden


Källor och källkritik i släktforskningen

DNA - ett hjälpmedel för släktforskare

 

P g a den pågående coronasmittan är all vår verksamhet i datorstugan inställd för tillfället. 
Vill du ha kontakt med oss, hjälp med något eller support, skriv i formuläret nedan!

Seniorsurfarna är tillbaka!
Följ den nya, rafflande roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna. Läs mer här.
Missa inte extramaterialet på UR Play.

Support på distans
Har du utmaningar med din dator, telefon eller platta kan vi kanske på distans hjälpa dig.
Beskriv kortfattat ditt ärende i nedanstående formulär, så ringer vi upp dig och försöker besvara din fråga efter bästa färmåga. Vi ringer under ordinarie datorstugetid tisdagar och onsdagar mellan klockan 13 och 16.
Ange i ämnesrutan typ av problem och i meddelanderutan lite detaljer om hur vi kan hjälpa dig. Ange också telefonnummer vi kan nå dig på. Vi ringer med dolt nummer.

 

Ordförandens rader
April 2021

Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Aprilväder är som bekant inget att lita på. Den ena stunden värmer solen som om det nästan vore sommar, medan vi i nästa stund får mörka moln över oss och vi är tillbaks i vinterkylan med regn, hagel och kanske snö.
”April April” ropade vi som barn när vi lyckats lura någon den första aprildagen. Allt var ju på skoj och skämten var ganska harmlösa. Lurendrejerier i nutid är inte alltid så oskyldiga, inte minst om vi blir förförda av någon som inte är så ärlig som vi kan tro. Med detta sagt, Lämna aldrig ut några kortuppgifter, koder eller inloggningar till någon okänd som ringer upp Dig eller som kontaktar Dig på annat sätt!
-------------------------------
SeniorNet Salems årsstämma 2021 genomförde vi digitalt den 19 april med i stort sett lika många närvarande som de senaste årens fysiska årsstämmor. De sedvanliga mötespunkterna behandlades, och styrelsen fick förtroendet att arbeta vidare mot nya mål och utmaningar. Tyvärr lyckades stämman inte hitta en (av två) valberedare, vilket innebär att styrelsen nu får söka vidare för fylla den vakansen. Vi vädjar till alla medlemmar om förslag på någon som vill hjälpa föreningen i denna viktiga uppgift.
Mobiljuntan
Vi fortsätter i våra nya former under våren, t.o.m. den 11 maj. Vi träffas på tisdagar kl. 10.00, varannan tisdag träffas vi vid Datorstugan och går en promenad i närområdet och mellanliggande tisdagar ses vi i en mobiljunta via Zoom. Nästa träff tisdagen den 27/4 träffas vi på Zoom. Mer information hittar Du här på vår hemsida eller på facebook ”SeniorNetSalem”.
 
Vill Du lära Dig Zoom?
Allt fler av medlemmarna har nu lärt sig, eller håller på att lära sig, Zoom. Vi är flera handledare som gärna ställer upp i övningarna. Du som vill lära Dig att använda denna digitala kontaktform är välkommen att kontakta vår sekreterare Karin Säfvestad karin.safvestad@gmail.com. Naturligtvis är denna hjälp gratis för våra medlemmar.
 
Gratis Office utbildning för medlemmar – via Aktiv.se
Du har väl inte missat att Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10. Se SeniorNet Swedens hemsida www.seniornet.se
 
Våravslutning?
Av naturliga skäl är det osannolikt att vi kan ha en gemensam våravslutning som ju vore efterlängtat efter en lång tid av isoleringar och restriktioner. Skulle det trots allt bli aktuellt så återkommer vi om detta.
 
Hälsningar 
Rolf Carlén
Ordf.Vad gör dom på styrelsemötena egentligen?
För att ge er övriga medlemmar en bild av vad vi diskuterar under våra möten kommer vi här att presentera ett sammandrag efter mötena.

Vid senaste styrelsemöte den 24/2, som hölls som ett Zoom-möte, diskuterades de pågående aktiviteterna, främst Mobiljunta, Släktforskning och Zoom-möten. Allt fler av oss har lärt oss använda detta verktyg. Styrelsen planerade också för det förestående årsmötet, som kommer att hållas med hjälp av Zoom. Vi arbetar aktivt för att så många som möjligt av våra medlemmar ska kunna vara med digitalt vid mötet. Vi ser det som en viktig uppgift att  stötta medlemmarna i att behärska de digitala möjligheterna.

Datorstuga/support på distans, se här på hemsidan, fortsätter som tidigare. Välkommen alltså att ta kontakt via formuläret om du har it-frågor. 

Undvik bedrägerier genom att följa dessa tips: 
Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms från avsändare som inte är legitima
Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
Logga aldrig in på annans begäran med bank-id.
Skicka inga pengar i förskott 
Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Källa: Polisen – bedrägerier
2020-08-15

Information till dig som är medlem:
Vi går nu över till medlemskap per kalenderår och hoppas att det blir enklare för alla! 

Ditt medlemskap kommer i fortsättningen att gälla från 1 januari till 31 december, istället för som hittills löpande 12 månader med periodstart när du blev medlem. Läs mer här.

Seniorsurfarskolan
Har du tid en eller två minuter?
Då kan du lära dig använda mobilt BankID, Swish, att skicka sms, bilder och filmer, eller att skaffa appar för nytta och nöje.  Samt mycket mer.
Klicka här så kan du se de små filmerna som på ett enkelt sätt förklarar hur du ska göra för att lyckas.

 och när

                 Zoom  
   ett verktyg för videomöten

Nu när vi inte kan träffas fysiskt så har det blivit ett stort intresse för att istället ha videomöten med sina bekanta och släktingar. Ett program som man ofta hör talas om nu är Zoom. Det har några av oss i SeniornetSalem prövat och upptäckt att det går ganska lätt att lära sig använda. Vi hoppas nu att så många som möjligt av medlemmar och handledare ska vilja delta i de Zoom-möten som vi planerar att bjuda in till under våren. Några fler har säkert redan prövat Zoom eller något annat program för videosamtal. Ni som ännu inte gjort det och känner att ni vill ha stöd och hjälp att komma igång, klicka här och meddela Karin så försöker vi hjälpa till.

Titta gärna på videon här som ger en liten inblick i hur Zoom fungerar.

Marianne Rundström:
Så kan vi minska äldres digitala oro

Blippa, e-shoppa, swisha och betala räkningar med ett knapptryck. Med digital teknik kan vi sköta vår ekonomi enkelt och smidigt.
Här är din guide till den digitala vardagsekonomins ABC.
Sverige är ett av världens mest digitala länder, men med en tydlig digital klyfta. Ungefär en miljon svenskar, de flesta över 65 år, saknar internet eller använder det så sällan att de inte kan nyttja den nya tekniken fullt ut, enligt Internetstiftelsen.
För att hjälpa den här gruppen har Mastercard lanserat webbplatsen Betalningshjälpen i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker.
– Många seniorer vet inte riktigt vart de ska vända sig för att få stöd. Det är något vi vill ändra på. Med Betalningshjälpen får du nu information om hur du kommer igång med en digital vardagsekonomi. Du kan också få personlig hjälp genom att ringa, mejla eller ange ditt telefonnummer för att bli uppringd, säger Erik Gutwasser, ansvarig för Norden och Baltikum på Mastercard.
Vad ingår då i den digitala vardagsekonomins ABC?
Här är en guide till de 5 mest grundläggande delarna, som du också kan lära dig mer om på Betalningshjälpen.

1 BankID – nyckeln till din säkra digitala värld
2 Betala räkningar på nätet – enklare och billigare 
3 Handla varor på nätet – enormt utbud och hemleverans
4 Swisha – för över pengar enkelt
5 Betala kontaktlöst – snabbt, smidigt och säker

Besök Betalningshjälpen – här kan du få personlig hjälp att komma igång med en digital vardagsekonomi

Aktiv.se, Seniornets kunskapsbank på nätet, är en gratisförmån för Seniornets medlemmar. Genom korta filmsnuttar kan du lära dig en massa om Windows10 och Office, helt i din egen takt. Klicka på Aktiv ovan så får du veta hur du gör. Om du har problem med inloggningen kan vi hjälpa till, hör av dig till oss.

Du som har Facebook  har väl gått med i SeniorNets Facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Har du Facebook söker du bara efter SeniorNetSalem så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, hör av dig till oss så hjälper vi dig.
SOS Alarms nya 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. 
Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02

Påminnelse - om du ändrat dina adressuppgifter
En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige

  Stig Rillbert  

Klicka på loggan så kommer till SeniorNet Sweden Klicka på loggan så kommer till SeniorNet Sweden
 

SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs vad som händer bl a i landets olika klubbar.


 

Nu går Windows 7 i graven


Den 14 januari 2020 upphör Microsoft med all support, vilket innebär att du inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Att fortsätta köra Windows 7 blir med andra ord riskabelt, manar PC För Allas Martin Appel. Han har dock stor förståelse för alla dem som tycker det är besvärligt att tvingas överge ett gammalt invant system.

Martin skriver i PC För Alla 14/1 2020 om egna svårigheter att ta till sig det nya: 
När jag var fem år köpte familjen sin första färg-tv. Alla var glada – förutom femårige Martin. Jag satt och surade och ville bara titta på svartvita program, precis som på den gamla tv:n.
Mina kloka föräldrar satte tv:n i svartvitt läge till en början, och skruvade sedan försiktigt upp färgerna. Efter några dagar accepterade även en konservativ femåring de nya färgerna, och kunde efter ett tag till och med uppskatta att ”Fem myror-elefanterna” var rosa och att krokodilen Gena var grön.

I början kan det här vara frustrerande, men Windows 10 är faktiskt bättre än alla tidigare versioner. Visst tar det lite tid att vänja sig – på samma sätt som det kan ta tid att vänja sig vid färg för den som brukade titta på svartvit tv.

 
Det som framför allt har förbättrats är säkerhetsfunktionerna. Det inbyggda antivirusprogrammet Microsoft Defender når nu toppresultat i testerna från det oberoende labbet AV-Test – och skyddet mot utpressningstrojaner är också välkommet. Även möjligheterna till felsökning är ett lyft – liksom de smarta återställningsfunktionerna som gör det lätt att installera om Windows.
Ytterligare en fördel är integreringen av Onedrive, som gör det lätt att dela filer och inställningar mellan olika datorer.
Själv uppskattar jag också den inbyggda appbutiken Windows Store, som gör det lättare och säkrare att installera och avinstallera program. 


Läs hela artikeln genom att klicka på länken på SeniorNet Swedens hemsida