Välkommen till Seniornet Salem

                                                     


Trevlig sommar alla seniornettare! 

Datorstugan har stängt porten för den här terminen. Nu har vi sommarledigt. Vi hoppas förstås att du kan njuta fullt ut av lediga dagar, men får du ett problem med din dator, telefon eller platta som inte kan vänta, kan du skriva till oss, du når kontaktformuläret genom att klicka på länken nedan. Vi hör sedan av oss till dig.
Kontakta oss här
 
Salemsdagen är tillbaka!
Välkommen till Skönviksparken den 27 augusti, kom till vårt bord, se vårt höstprogram och delta i vårt lotteri! Vi ses!
 
                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                             
 

Poesi för nutiden
Vi har saxat lite poesi ur dagspressen och tror att vi är många som känner igen oss i detta, eller?

Klicka på bilden så blir texten större och lättare att läsa
 

Ordförandens rader

Maj 2022


Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem!
Våren möter sommaren. Låt oss ta tillvara på ljuset, värmen och den spirande grönskan! 
Vi kan nu se tillbaka på en vår då SeniorNet äntligen kom tillbaka i full skala efter 2 års restriktioner med inställda program och tillfälliga lösningar. Det har varit roligt att se att ”gamla” och nya medlemmar åter har hittat till oss här i Salem. Nu tar vi sommarledigt i föreningen och laddar inför hösten program.
Under den här sommaren kommer vi att ha viss möjlighet att ge support om du råkar ut för problem med Din IT-utrustning. Detta endast i begränsad omfattning, och givetvis beroende av problemets art. Gör Din ”felanmälan” på vår hemsida www.seniornetsalem.se eller på Facebook SeniorNet Salem.
I år återkommer Salemsdagen, efterlängtad av så många. Den 27 augusti hittar Du oss i Skönviksparken där vi informerar om vårt arbete och om höstens program inom SeniorNet Salem. Lotteri med fina vinster utlovas.
Dina åsikter är viktiga för oss. Har Du idéer om vad just Du vill veta mer om när det gäller IT-frågor, eller om Du vill ha bättre kunskap om Din egen mobiltelefon, dator, eller surfplatta, så är Du välkommen att kontakta oss. Dina idéer hjälper oss att bli ännu bättre.
Så här inför sommaren vill vi också påminna om vad vi måste tänka på för att undvika bedrägerier (källa: IT-säkerhetsexpert Britt-Marie Eklund-Löwinder) :
 
·       Lämna aldrig ut personliga uppgifter till andra som ber om det.
·       Logga aldrig in med BankID på uppmaning från okända.
·       Kontrollring till polis, bank eller sjukvård, vid osäkerhet om vem du pratat med.
·       Klicka aldrig på länkar i mejl om du är osäker på innehållet.
·       Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det
·       Kontakta omedelbart din bank om du tror/blivit lurad på bankuppgifter.
·       Polisanmäl vid misstanke om bedrägeri.
 
Nästa månadsbrev kommer i augusti.
Återstår för mig och alla medarbetare att önska er alla En riktigt skön sommar.
Ta vara på er själva och varandra!
 
 
Hälsningar
 
Rolf Carlén
Ordf.

Var uppmärksam och var misstänksam !
Flera av våra medlemmar har berättat om egna och andras upplevelser av att ha blivit lurade av trevliga personer som per telefon t ex velat "varna för att ett brott är på väg att begås" och erbjudit sin hjälp. Trots att personerna som drabbats är väl upplysta om de risker som finns, så har man känt ett förtroende för den som ringt och följt dennes instruktioner, t ex loggat in med sitt bank-id, överlämnat värdesaker och kortkoder. Bedragarna siktar särskilt in sig på oss äldre och erfarenheten visar att det är mycket lätt att låta sig luras, även om man vanligtvis inte är någon naiv person.
Därför vill vi varna alla våra medlemmar och uppmana till stor försiktighet och uppmärksamhet!


Seniornet Salem har haft årsmöte, den 28/3. Det beslutades inte om några förändringar.
Du kan läsa protokollet från mötet här.

                Seniorsurfarna 

Årets säsong av Seniorsurfarna på SVT2 startar den 23/2 kl 20.00. Det blir 6 avsnitt där vi får följa Michael Segerström, Ann Westin, Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Viveca Lärn på sin väg mot ett digitalare liv. På URPlay finns dessutom korta avsnitt som förklarar momenten mer ingående.

Seniorsurfarskolan
Har du tid en eller två minuter?
Då kan du lära dig använda mobilt BankID, Swish, att skicka sms, bilder och filmer, eller att skaffa appar för nytta och nöje.  Samt mycket mer.
Klicka här så kan du se de små filmerna som på ett enkelt sätt förklarar hur du ska göra för att lyckas.

Tematräffar under våren 2022 - Detta har presenterats, läs mer här  Du finner även tidigare referat.

Släktforskarbesök på KB
Ett gäng av våra trogna släktforskare gjorde ett studiebesök på Kungliga Biblioteket i Humlegården mitt i storstaden i höstas.
Vi besökte framför allt Mikrofilmsläsesalen som har en enorm samling av dagstidningar med både filmade och digitala sidor.
Vi tittade även på Djävulsbibeln, världens största bevarade medeltida handskrift, och på byggnaden i stort. Efter en efterlängtad lunch berättade Rolf om sin barndoms kvarter nära Humlegården. 

På bilden: Christer, Pia, Kurt, Inger, Lillemor, Marianne och Rolf 

Släktforskare
För er som brukar vara med på släktforskningen på Zoom finns här de PowerPoint-presentationer som visats vid de senaste tematräffarna. Klicka på länken och läs mer. 

Namnskick

Släktforskning - mer än en hobby
Motivation till att börja släktforska Tidigare presentationer hittar du här. 

Se upp för falska paket-sms
I PC för Alla varnas bl a för falska sms, som ser ut som dem man får om man har ett paket att hämta ut. Klicka aldrig på en länk i ett sådant sms, trojaner kan invadera din telefon!  Läs mer
Klicka för att se mer om DigiCare Klicka för att se mer om DigiCare

Upptäck
DigiCare Tillsammans
Videoträffar som ger en roligare vardag för Seniorer

Zoom -   ett verktyg för videomöten
Nu när vi inte kan träffas fysiskt så har det blivit ett stort intresse för att istället ha videomöten med sina bekanta och släktingar. Ett program som man ofta hör talas om nu är Zoom. Det har några av oss i SeniornetSalem prövat och upptäckt att det går ganska lätt att lära sig använda. Vi hoppas nu att så många som möjligt av medlemmar och handledare ska vilja delta i de Zoom-möten som vi planerar att bjuda in till under våren. Några fler har säkert redan prövat Zoom eller något annat program för videosamtal. Ni som ännu inte gjort det och känner att ni vill ha stöd och hjälp att komma igång, klicka här och meddela Karin så försöker vi hjälpa till.

Titta gärna på videon här som ger en liten inblick i hur Zoom fungerar.

SeniorNet Salems facebookgrupp
Du som har Facebook har väl gått med i vår facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Har du Facebook söker du bara efter SeniorNetSalem så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Aktiv.se, Seniornets kunskapsbank på nätet, är en gratisförmån för Seniornets medlemmar. Genom korta filmsnuttar kan du lära dig en massa om Windows10 och Office, helt i din egen takt. Klicka på Aktiv ovan så får du veta hur du gör. Om du har problem med inloggningen kan vi hjälpa till, hör av dig till oss.

Vad gör dom på styrelsemötena egentligen?
För att ge er övriga medlemmar en bild av vad vi diskuterar under våra möten kommer vi här att presentera ett sammandrag efter mötena.

Vid senaste styrelsemöte den 21/4 diskuterades vårens aktiviteter och hur de fallit ut. Vi planerar för att testa en form av PC-Junta till hösten, en informell träff kring våra datorer. Två fototräffar för nybörjare prövar vi i vår. I övrigt diskuterades interna frågor t ex om medlemsrapportering och annat som berör Seniornet Sweden.
.
.

Undvik bedrägerier genom att följa dessa tips: 

Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms från avsändare som inte är legitima
Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
Logga aldrig in på annans begäran med bank-id.
Skicka inga pengar i förskott 
Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Källa: Polisen – bedrägerier
2020-08-15

Marianne Rundström:
Så kan vi minska äldres digitala oro

Blippa, e-shoppa, swisha och betala räkningar med ett knapptryck. Med digital teknik kan vi sköta vår ekonomi enkelt och smidigt.
Här är din guide till den digitala vardagsekonomins ABC.
Sverige är ett av världens mest digitala länder, men med en tydlig digital klyfta. Ungefär en miljon svenskar, de flesta över 65 år, saknar internet eller använder det så sällan att de inte kan nyttja den nya tekniken fullt ut, enligt Internetstiftelsen.
För att hjälpa den här gruppen har Mastercard lanserat webbplatsen Betalningshjälpen i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker.
– Många seniorer vet inte riktigt vart de ska vända sig för att få stöd. Det är något vi vill ändra på. Med Betalningshjälpen får du nu information om hur du kommer igång med en digital vardagsekonomi. Du kan också få personlig hjälp genom att ringa, mejla eller ange ditt telefonnummer för att bli uppringd, säger Erik Gutwasser, ansvarig för Norden och Baltikum på Mastercard.
Vad ingår då i den digitala vardagsekonomins ABC?
Här är en guide till de 5 mest grundläggande delarna, som du också kan lära dig mer om på Betalningshjälpen.

1 BankID – nyckeln till din säkra digitala värld
2 Betala räkningar på nätet – enklare och billigare 
3 Handla varor på nätet – enormt utbud och hemleverans
4 Swisha – för över pengar enkelt
5 Betala kontantlöst – snabbt, smidigt och säker

Besök Betalningshjälpen – här kan du få personlig hjälp att komma igång med en digital vardagsekonomi

SOS Alarms 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play. 
Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02

Information till dig som är medlem:
Vi går nu över till medlemskap per kalenderår och hoppas att det blir enklare för alla! 

Ditt medlemskap kommer i fortsättningen att gälla från 1 januari till 31 december, istället för som hittills löpande 12 månader med periodstart när du blev medlem. Läs mer här.

 

En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige i Salem Stig Rillbert  


SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs om en massa spännande saker och om förmåner för dig som medlem.