Julavslutningen fredagen den 8 december 2017  i Stora Murgrönan,blev ett populärt inslag i vintermörkret

Seniornets julavslutning blev trevlig. Ett 50-tal medlemmar minglade till sång, musik, glögg och utställning från släktforskningen och bildverkstan. 
Som vanligt blev lotteriet med gratislotter och många fina vinster ett populärt inslag. Viveka hjälpte Rolf med dragning i lotteriet.
Foto: Gun-Britt Svanström Foto: Gun-Britt Svanström

Många forskarintresserade mötte upp till årets sista temadag om släktforskning måndagen den 27 november
Våra trogna släktforskarmedlemmar lyssnade uppmärksamt på släktforskaren Anita Karlsson från Botvidsbygdens släktforskarförening.
Anita berättade engagerat och systematiskt om släktforskning som ett spännande sätt att få reda på mer om våra anor i tidigare generationer. Möjligheterna att få kunskap om våra förfäder har aldrig varit större än nu när vi kan söka information vid den egna datorn. De digitaliserade databaserna för släktforskare är enormt stora
Full fart på erfarenhetsutbyten och många glada återseenden. Med så stort intresse blir det säkert mer om släktforskning nästa termin. Kolla in vårprogrammet i mitten av januari 2018. 
(Lena Seger 20171128)   KLICKA HÄR OCH LÄS MER

Rolf carlén och Anita Karlsson Rolf carlén och Anita Karlsson

Referat från temadagen om släktforskning den 27 november 2017 

Vi var 26 deltagare, 13 damer och 13 herrar, som kom för att lyssna på Anita Karlsson från Botvidsbygdens Släktforskarförening. Anita berättade engagerat och systematiskt om släktforskning som ett spännande sätt att få reda på mer om våra anor i tidigare generationer. Möjligheterna att få kunskap om våra förfäder har aldrig varit större än nu när vi kan söka information vid den egna datorn. De digitaliserade databaserna för släktforskare är enormt stora.

Anita uppmanade alla att i första hand prata med våra levande släktingar och att gå igenom efterlämnade bilder, brev, handlingar, mm. Man får då en god start för vidare sökningar i olika kyrkböcker mm. I de digitala arkiven hittar man sedan uppgifter där man ofta kan följa personer ”från vaggan till graven”.

Vi fick följa ett metodiskt arbetssätt där vi hämtade information om en familj genom att titta i födelsebok, husförhörslängder, vigselbok, in- och utflyttningslängder samt dödbok.
Olika företag som tillhandahåller historiskt källmaterial, t.ex. Arkiv Digital och SVAR, liksom olika registreringsprogram, t.ex. Min Släkt och Disgen, jämfördes. Synpunkter på DNA-analys som en del av släktforskningen diskuterades också. 
Några av oss hade nog aldrig provat på släktforskning, medan andra hade kommit ganska långt. Ett stort antal bra frågor och synpunkter från deltagarna visade dock att alla fick en stor behållning av tematräffen.

SeniorNet Salem har, och kommer att ha, släktforskning på programmet!
Släktforskning är mer än en hobby
!  (Rolf Carlén)

Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö

Säkerhet och lösenordshantering
Fredagen den 20 oktober 2017
Stefan Ternvald från SeniorNet Lidingö och Dag Levinsson SeniorNet Salem berättade för en andlös skara medlemmar om alla faror och otäckheter som kan drabba den som rör sig ute på nätet. Stefan menade att din egen kunskap och försiktighet är det viktigaste vapnet viktigast när du rör dig i alla Internet´s vindlingar. Vi som var där fick en massa fina tips om hur vi kan skydda oss och känna oss säkra. 
För alla som var med på temadagen och för de av er som inte var med finns de bilder som Stefan och Dag visade oss på vår nya sida Säkerhet på nätet. Hämta hem informationen läs på och om du har frågor så kan du skicka dem till oss så skall vi försöka svara. Tack Stefan och Dag för en intressant eftermiddag.

Nils fick en del "moln"att skingras Nils fick en del "moln"att skingras

Webb,Internet, Wiki, kan man googla på det?
Måndagen den 16 oktober 2017
Nils Elsner gick igenom och förklarade grundläggande begrepp som används dagligen när man pratar om Internet.
Han förklarade hur Internet och Webben hänger ihop
och vad man som användare måste tänka på när man använder sig av Internet.
Han pratade också om Molnet och vad det är.
Många vet inte var deras mail hamnar, också det fick sin förklaring.
Det andra ämnet för dagen var begreppet Wiki. Den vanligaste Wikin är Wikipedia och han visade vilka andra Wikier som finns såsom Wiktionary, Wikibooks, Wikiqoute m.fl.
Deltagarna fick också ”en läxa” med sig hem. De rätta svaren får man av Nils om man kommer till Datorstugan på onsdag.

Foto: Gun-Britt Svanström Foto: Gun-Britt Svanström

Kick-off, den 30 augusti 2017
Vid SeniornetSalem's Kick-off, den 30 augusti var det som vanligt trevlig stämning och det blev ett glatt återseende efter sommaruppehållet.
Många cirklar och andra aktiviteter på gång under hösten.
För cirkelstart mm se.under respektive flik här på hemsidan.

Salemsdagen den 26 augusti 2017
SeniornetSalem var med på Salemsdagen i Skönviksparken. Vi träffade många av våra medlemmar, Så roligt att ses igen efter en lång skön sommar.
Populärt med lotteri var det ! (26/8 2017)

Klicka på bilden så ser du lite av Sunes föredrag. Klicka på bilden så ser du lite av Sunes föredrag.

"IT-hot och motmedel"
Måndagen den 27 mars 2017  

Sune Nilsson berättade om om olika hot som kan drabba oss privatpersoner och om hur den skadliga programvaran fungerar och vad syftet är med de olika programtyperna. Vi fick också lära oss en hel del om skydd i form av antivirusprogram, brandväggar, säkerhetskopiering och inte minst det viktigaste : att vi använder vårt sunda förnuft när vi är ute på webben. 

E- egitimation/Bank-ID 
Måndagen den 20 mars 2017 
Mötets tema "Ett ENDA lösenord och du når allt som du behöver" lockade många Salemseniorer . Alla stolar i Lilla Murgrönan gick åt (60 st) när alla deltagare tagit plats. Intresset för BankID var stort och inte minst för hur man använder denna legitimation för att komma in på Vårdguiden för att boka läkarbesök, kolla sina journaler och se recepten man har. Pernilla Karlsson sköterska på Salems Vårdcentral redogjorde för de nya  besöksrutinerna och annat som är nytt för våren. Lena Seger visade ett antal myndigheters hemsidor där man lätt kan nå sin personliga information med ett enda klick. Det kom upp många bra och intressanta frågor.  Lena Seger uppmanade deltagarna att gå hem och öva på de hemsidor som  visades. Du kan hitta  dessa på översikten med länkar HÄR (klicka). 
Kolla länkarna som beskrevs på mötet!  (publ 20/3 kl 17.30)

Tematräffar 2016

Klicka på bilden för större bild Klicka på bilden för större bild
Julavslutningen på Stora Murgrönan måndagen den 5 december 2016 var välbesökt. 75 medlemmar mötte upp och lyssnade på Sprudlarna, drack glögg och käkade pepparkakor och godis. Många fyllde i en önskelista över aktiviteter för våren.
Sprudlarna gjorde i sin show bl.a. lite karikatyr över IT-seniorer och ett nummer med Hillary Clinton (spelad av Agneta Widén) på besök i Salem. Tack Sprudlarna för en trevlig och rolig show.
Gun-Britt Svanström presenterade en översikt av vårprogrammet 2017.
Slutligen var det den populära dragningen i gratislotteriet med ca 35 vinster, De flesta vinsterna var skänkta av handledare. Tack för det.
Ullis facebookskola uppskattades stort Ullis facebookskola uppskattades stort

Temadagen om Facebook på Stora Murgrönan måndagen den 10 oktober 2016 var välbesökt.
Temat  var"Jobba säkert på Facebook - hur gör man i praktiken" 
Det var en eftermiddag med Facebookskola och 45 seniorer lyssnade och ställde frågor till Ullis Tjärnberg som hade gjort en jättebra och instruktiv film om hur man praktiskt deltar och kan känna sig säker på Facebook.

Många räckte upp handen när Ullis frågade hur många som ännu inte är med på Facebook. För dessa och även för lite mer vana deltagare  gav filmen och Ullis svar på många frågor inte minst om hur man stänger av oönskat materal eller personer som dyker upp på den egna sidan.  Detaljer om detta finns i filmen nedn

Genom länkarna nedan har du nu möjlighet att köra filmen och en bilaga på Internet öva på olika viktiga moment som du säkert kan ha stor nytta av.
På surfplattan får du i stort samma vy som på datorn, på telefonen är det lite annorlunda på grund av  dess lilla skärm.

Det är ett gediget material Ullis har gjort inför vår temadag för dig att  öva på hemma. Ullis Tjärnberg är ledare för facebokgruppen Grannsamverkan i Salem/Rönninge och hon är en mycket aktiv "facebookare". Gå gärna med i den gruppen och bli en av drygt 2000 medlemmar som bor i Salem/Rönninge.

ETT STORT TACK TILL  ULLIS  FÖR  EN TREVLIG EFTERMIDDAG FRÅN OSS ALLA ! 


Tematräff "Den digitala vardagen"
den 14 november 2016 på Stora Murgrönan 

Temadagen "Den digitala vardagen" blev en spännande  resa med många nya möjligheter. ”Pektanten” Christina Ternström Frostegren, visade oss hur man kan minska ner antalet prylar i hemmet och i stället använda den smarta telefonen eller en enkel pekplatta.
Det viktigaste budskapet var att det är aldrig för sent att lära sig, det har sveriges äldsta surfare bevisat. Så än finns det tid för de flesta av oss. Peka på länken och hör Dagny 104 år berätta. LÄS MER

Christina Ternström Frostegren Christina Ternström Frostegren

Temadag om Digitala vardagen forts.

Christina berättade på ett mycket inspirerande sätt om ett 40-tal grejor i hemmet som man annars behöver hålla reda på och som kan ersätta t.ex. väckarklocka, miniräknare, fågelbok, dagstidning, kamera, radio, karta, kompass reseguider, bussbiljetter, bank ID, Swisch, tågtidtabeller, musiktjänster, pokemonfigurer, korsord, fotoalbum och en massa annat som inte alla seniorer tänker på att de kan ha nytta av.

Det "knappades" febrilt  på plattor och telefoner i bänkarna på Murgrönan och många deltagare fick bråttom hem för att testa alla nyheterna de fått ta del av under eftermiddagen.

Möjligheterna verkar inte ha några gränser och dagligen kommer det nya nytto - och leksaker för plattofonentusiaster.  Internet tränger sig på och det är viktigt att alla får vara med och ta del av det som händer där.

SeniorNet Salem har cirklar för dig som vill lära mer.

Ett stort tack till Christina för en mycket trevlig presentation.
Se några av hennes tips nedan (klicka så förstoras bilden):