Tematräffar  våren  2016

                                                                     Arkiv för tematräffar åren 2015 - 2012

                                                          TEMATRÄFFAR 2015 - ARKIV

Ordförande hälsar alla välkomna Ordförande hälsar alla välkomna

Julavslutningen på STORA MURGRÖNAN den 14 december 2015 

  

På en av de första vinterdagarna i år samlades 49 SNS-are till årets julavslutning i ett mingel  med glögg och pepparkakor.
Alla fick en gratislott och prisbordet dignade av fina vinster skänkta av några medlemmar. Spänningen var stor in i det sista.
Gun-Britt Svanström med medarbetare berättade om vårens program som i stort sett var komplett denna dag. Några efterfrågade cirklar som t..ex.. Windows 10 är ännu ej schemalagda men information om dessa kommer så snart vi hittat cirkelledare. 
Vårt ulovade luciatåg lyste med sin frånvaro- lucia och hennes följe fick annat att göra. En bokad vuxenkör som skulle roa oss drabbades av flunsa. 
Deltagande medlemmar var på gott humör och verkade trivas trot detta manfall., vilket gjorde att vi fick en mysig eftermiddagsstund tillsammans.

Gun-Britt tackade alla för en fantastisk höst och hälsade alla välkomna åter efter julhelgerna.

 

Bilder från träffen 

Ett sextiotal besökare lyssnade uppmärksamt på budskapet om  bedrägerier Ett sextiotal besökare lyssnade uppmärksamt på budskapet om bedrägerier

Tematräffen den 23 november 2015 – "Var på din vakt!"
Stort intresse och många besökare


Ett 60-tal besökare kom till Stora Murgrönan då vi gästades av Anna-Lena Tapper från Polisens nationella bedrägericenter (NBC). Anna-Lenas presentation var delvis en fortsättning på den uppskattade tematräff om bedrägerier som vi hade i våras. Först gavs en bild av den dystra verkligheten som den såg ut under 2014:

  •  120 bedrägeribrott mot äldre anmäldes varje månad i Sverige. Mörkertalet är troligen mycket stort, eftersom många äldre upplever det som genant när man blivit lurad. 
  • Flest bedrägerier mot äldre sker mitt på dagen, främst i storstäderna. Gärningspersonerna är ofta flera, även om offren inte uppfattar det så.
  • Det finns två huvudgrupper av bedrägerier. Dels då någon tittar över axeln på brottsoffret för att memorera pinkoder eller lösenord, varpå man senare stjäl kortet och gör uttag. Dels s.k. ”phishing” när man försöker lura av brottsoffret dessa uppgifter via mail eller sms.
  • Sårbarheten är stor hos äldre eftersom de ofta är sociala och hjälpsamma. Offrens medelålder är 82 år. Brotten kan ske ute, vid besök i hemmet, eller via mail och SMS.
  •   C:a 70 % av bedrägeriförsöken fullbordas.
Anna-Lena Tapper och Rolf Carlén Anna-Lena Tapper och Rolf Carlén

Polisen har i år tagit fram ett utbildningspaket för äldre som i tre steg handlar om hur man bäst skyddar sig mot bedrägerier. Paketet har utformats i samarbete med de större pensionärsorganisationerna och SeniorNet Salem har även medverkat i en instruktionsvideo. Polisen har redan efter en kort tid konstaterat en viss minskning av anmälda bedrägerier.

Anna-Lena betonade att vi absolut ska polisanmäla alla bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

Mötet avslutades efter en mängd frågor från de engagerade deltagarna, bl.a. om skydd av kontokort och ID-kapningar.

Temadagen "Jobba säkert med din dator" den 2 november 2015 blev en ny publiksuccé.

Ytterligare en publiksuccé och fullsatt på vår tematräff. Drygt 50 deltagare mötte upp Lilla Murgrönan, kul att så många hörsammat kallelsen.

Lars-Erik Lundström berättade om följande ämnen

  • hur du kan surfa säkert på internet
  • hur du kan undvika att få din dator smittad med virus
  • vad som kan smyga in i datorn via e-posten
  • hur du undviker skadliga program
  • hur du skall hantera flyttbara medier
​När det gäller risker med arbete i datorn konstaterade Lars-Erik att ditt beteende när du är ute och surfar kan vara den största risken. 

Rekommendationen var att vara försiktig och alltid tänka till innan man klickar på länkar eller sidor man inte känner till. Lämna ALDRIG ut några personuppgifter om du inte är säker på vem du har att göra med.


LÄR DIG MED OM SÄKERHET PÅ DATORN
Mer information kan du få via denna LÄNK KLICKA HÄR. Det är myndigheten för samhällsberedskap (MSB) som numera informerar befolkningen om säkerhetsrisker. Surfa in och lär dig mer, gå in regelbundet och kolla om något nytt har hänt. Det finns mycket matnyttigt på denna sida och ta en bit i taget och tänk efter hur du själv jobbar. 

Börja gärna med att gå igenom checklistorna på sidan KLICKA HÄR för att få en uppfattning om hur säker just du kan vara.

Lär dig mer om säkerhet för äldre
När du ändå är inne på hemsidan Din Säkerhet.se kan du passa på och kolla checklistorna för övrig säkerhet i hemmet t.ex. brandskydd och övrigt personskydd. Det finns många bra tids och råd att ta efter även här.

Här är LÄNKEN för äldre + 65

Peter Karlsson, Din Dator Södertälje och Gun-Britt Svanström Peter Karlsson, Din Dator Södertälje och Gun-Britt Svanström

Fullsatt på temadagen om Windows 10 den 19 oktober 2015

Intresset för det nya operativsystemet Windows 10 var så stort att vi fyllde Lilla Murgrönan, stolarna räckte inte till och några kunde inte ens släppas in eftersom man inte får ta in för många besökare.

Peter Karlsson från företaget
DIN DATOR i Södertälje berättade på ett mycket pedagogiskt sätt om Windows 10 , dess fördelar , nackdelar och vad vi kan vänta oss i framtiden. 

Många händer åkte i luften när Peter frågade vilka som redan hade uppgraderat sig, men det var också många besökare som ville vänta och avvakta med uppgradering. Man har ju god tid på sig lanseringen var 29 juli i år och man måste uppgradera inom ett år från den dagen om man vill ha system gratis.

Vi fick många goda råd om hur man gör när man byter operativsystem. Det viktigaste var att man måste ta säkerhetskopia allt viktigt man har i datorn innan man gör sitt byte av system. För att ställa in systemet behövs kunskap så kanske det för många är bäst att be om hjälp. 

Den nya Webläsaren EDGE som kommer med WIN 10 sägs vara mycket bättre än Internet Explorer.  Man har också fått tillbaka nästan alla menyerna som fanns i Win 7. APParna är heller inte så dominerande som i Windows 8.1.  I stort sett var det beröm till WIN 10 från Peter men tiden får väl utvisa vad som fungerar eller inte. En tröst kan vara att man kan gå med sin dator till Peters företag och få hjälp. Kolla deras hemsida www. dindator.se


Peters material som han visade för oss kan du hämta HÄR ​

För dig som vill veta mer har PC för Alla bra information KLICKA HÄR " Så anpassar du Windows 10 efter dina behov".

Från “ knäpp” till fotobok och collage , tematräffen på Lilla Murgrönan den 21 september 2015 populär hos seniorfotografer


"Även en nybörjare kan bli  ett proffs med den digitala tekniken"

Det var stort intresse för bildprogrammet trots det soliga sommarvädret.
Våra bildentusiaster Max, Lena och Anders berättade om hur man kan göra sin fotografering och sitt bildskapande mera spännande och hur man kan få ut det bästa av sin digitalkamera även om man är nybörjare.


Vi fick också se hur man kan med enkla medel kan ”trolla” med bilderna och hur man kan rädda alla sina gamla analoga bilder, diapositiv och filmer till eftervärlden.

Bilderna måste ju få liv och de måste ju kunna ses av andra och vi fick flera exempel på hur man kan presentera bild och film för andra genom att göra tjusiga fotoböcker eller läckra collage. 

Anders , Lena och Max presenterade den "buffé" som de bjuder på under höstens torsdagscirklar.

 

Länk till bildprogrammet - PDF-fil 

Rolf Carlen berättar om släktforskning, en "beroendeframkallande " sysselsättning Rolf Carlen berättar om släktforskning, en "beroendeframkallande " sysselsättning

Populär Kick-off den 17/9 2015 på Lilla Murgörnan

Ca 60 personer,  många medlemmar och, mycket glädjande, många nya besökare samlades denna hösteftermiddag för att få veta lite med om våra aktiviteter hösten 2015.

Gun-Britt Svanström, ny ordförande detta år, berättade lite om klubben och om vad vi gör. Därefter fick vi höra lite från varje gruppledare. Solen värmde upp lokalen och alla blev varma och törstiga. Det gavs möjligheter att mingla och träffa våra cirkelledare får råd om vad som kunde vara lämpligt att välja. Många anmälningar kom in under dagen och det skall bli spännande att snart få träffa våra deltagare såväl nya som gamla.

En ovanlig ,men riktigt gullig, besökare hälsar alla seniorer En ovanlig ,men riktigt gullig, besökare hälsar alla seniorer

Salemdagen 29 augusti 2015

Den årliga Salemsdagen i Skönviks-parken, Rönninge firades den 29/8 i högsommarvärme men med lite sval snålblåst från sjön Flaten.  Det var mycket folk, stämningen var god och besökare i alla åldrar tycktes trivas väl.

SeniorNet Salem hade styrelse, handledare och cirkelledare på plats för att möta och berätta om verksamheten för alla intresserade besökare. Det var en jämn ström hela dagen från kl. 12 till kl 16 och många seniorer anmälde sitt intresse för att hänga på vårt höstprogram.  

Ditte Westin ger råd åt icke så lättlurad pensionär Ditte Westin ger råd åt icke så lättlurad pensionär

Temadag 20 april 2015 Låt dig inte luras!
Gå på din känsla, och sluta vara så snäll
Det var många seniorer som kom för att få tips om hur man kan slippa bli lurad. Och det blev en spännande förmiddag där vi själva fick tänka och känna efter hur vi kanske borde bete oss i olika situationer. I stället för att fortsätta göra som vi gör - på nätet och i den verkliga världen.
    - Ofta skriver massmedia om hur bedragare lurar äldre människor i deras hem eller ute på sta’n.
I verkligheten är brott mot äldre ganska ovanliga, klargjorde Ditte Westin, som är kommissarie på Polisens nationella bedrägericentrum. Av 8 500 bedrägerier som varje månad anmäls till polisen är endast 120 riktade mot äldre. Alltså knappt mer än en procent. Samtidigt är det så att antalet rån har gått ner, medan bedrägerierna ökar. Man kan också misstänka att fler brott begås än vad som kommer till polisens kännedom, eftersom många äldre skäms för att berätta att de låtit sig luras. 
    - Anmäl brott och anmäl också försök till brott! uppmanade Ditte Westin. Dra er inte för att ringa 112. Pågår ett försök till bedrägeri är det inte 114 14 utan just 112 du ringer! Dessa anmälningar kan hjälpa Polisen att se mönster och därmed hjälpa andra som råkat ut för brott. Anmälningarna kan också hjälpa till att förebygga brott.
    Just det brottsförebyggande arbetet med fokus på äldre är prioriterat av Polisen. Även utredningar som gäller brott mot äldre prioriteras. Snittålder för äldre som utsatts för brott är 82 år, den största gruppen består av 86-åringar. Samma brott som mot en yngre betraktas som brott av normalgraden ses som grovt om det begås mot en person över 65 år. 
Varför utsätts äldre för brott?
- Äldre är sociala och hjälpsamma. Vi är aktiva under dagtid, och vi har ofta en sviktande fysik.
Var och när sker brotten mot äldre?
- Snarare i städer än i glesbygd där alla känner alla. Oftast i storköpscentra med bankomat. Mest på vardagar, mitt på dagen.
Hur känner man igen bedragare?
- Utmärkande för bedragare är att de är svenskar eller utlänningar, ensamma eller i par. De går med andra ord inte att känna igen. Men ofta är de välklädda och väldigt, väldigt trevliga...
Hur gör de då?
- Ett exempel är en svensk man mellan 25 och 35 år som går omkring och lurar folk att de vunnit på Postkodlotteriet. Han erbjuder dem att få sina pengar direkt om de lämnar några uppgifter till honom. Han har ännu inte åkt fast, så se upp för honom!
- En del gör hembesök och uppger att de kommer från hemtjänsten, fastighetsbolaget eller något liknande. De vill komma in i lägenheten så att de kan rensa den på smycken, kontanter och gärna också kontokort. Andra använder telefonen. Många samlar personuppgifter, kontouppgifter och så vidare för att kunna handla på kredit i ditt namn eller tömma ditt bankkonto.
Hur kan man skydda sig?
- Var misstänksam om någon kommer och erbjuder något vid dörren, rådde Ditte Westin. Det finns ingenting man inte själv kan gå ut och köpa eller själv ta initiativ till att beställa.
- Ha bra lösenord på din dator, platta och telefon, särskilt för PayPal, e-post och sociala medier!
- Var extra uppmärksam om någon vill dig något när du just tagit ut pengar i en bankomat. Stressa inte, utan lägg tillbaka kortet ordentligt innan du går vidare. Likaså när du betalat i affären.
- Ha spärruppgifter tillgängliga ifall du ändå skulle råka ut för ett bedrägeri.
- Kort sagt, gå på din känsla. Känns situationen tveksam eller obehaglig, vänta en stund med att gå fram till bankomaten tills den där mannen som står och hänger mot väggen några meter därifrån har gått sin väg. Och även om det låter tråkigt, var Ditte Westins råd att inte alltid vara så 
väldigt hjälpsam som äldre verkar ha i sitt DNA att vara.  Det finns alltid någon annan som kan hjälpa till om en person är i beråd, menade hon. För det är ofta genom att be dig om en upplysning eller en tjänst och på så sätt distrahera dig som tjuven kommer åt din handväska, plånbok eller ditt kontokort. Och det är helt tillåtet att lägga på luren i örat på någon som försöker lura en.

Susanne Ferrer Graham Susanne Ferrer Graham

Temadag 2 mars 2015  
Hur man får in liv och lust i sin släktbok

En släktbok är man fri att skriva precis hur man vill. Men det finns en mottagare, och det är klokt att fundera över vem det är som ska läsa berättelsen. Är det barn, barnbarn – kanske någon som ännu inte är född?
     Att skriva sin släktbok är att göra en djupt personlig resa. Men hur tar man första steget på denna resa, hur kommer man i gång? Hur sorterar man alla lösa papper med text och noteringar, alla brev och fakta man vaskat fram?
- Det finns inget rätt eller fel sätt. Man måste inte skriva i kronologisk ordning från början till slut, menade Susanne Ferrer Graham. Ett sätt att komma i gång är att fundera över vilka teman som finns i den egna släkten i form av traditioner, förhållningssätt och egenheter. Finns det konstnärliga ådror i släkten? Vilka är de typiska yrkesvalen? Vilka är idealen? Finns det hjältar? Hur är det med politiska uppfattningar och engagemang? Ekonomi? Särskilda maträtter? Platser – kanske finns det en by och sägner om byn att utforska? Hur ser relationen föräldrar – barn ut i släkten? Och, inte minst, vilka tabun finns - vad får man inte prata om, vilka är de känsliga punkterna?
     Många vill framhäva släktens storhet och alltid lika nobla beteende i sin släktkrönika. Man putsar fasaden lite extra så att det mer pikanta och kanske inte så ädla suddas bort. Gör inte det! manade Susanne Ferrer. Ni riskerar göra er berättelse riktigt tråkig på det sättet. Försök i stället plocka fram något typiskt särdrag i släkten eller en skröna som går. Kom ihåg att intresset hos läsaren är störst i början, och det är bra om du kan hitta en historia som lyfter intresset. Torra oumbärliga fakta kan man alltid lägga i ena kanten eller i fotnot.
     För att ge liv och sammanhang åt berättelserna kan man också sätta in dem i den samtida historien. Handlar det om anfäder som levde i mitten av 1800-talet kan man påminna om att i Europa var detta tiden för franska julirevolutionen. Varför inte illustrera med Delacroix' kända målning Friheten på barrikaderna? Handlar det om Stockholm på 1940-talet – sök exempelvis i ett tidningsarkiv efter en bild från vår huvudstad på den tiden. En släktbok kan förutom text och bilder illustreras med biljetter, annonser och notiser. Våra barnbarn kommer att ha miljontals bilder att välja mellan, och vår uppgift i dag kan vara att hjälpa dem att hitta, välja och sortera bilderna.
        Susanne Ferrer gav mängder av råd och lockade fram ännu fler tips från de många entusiastiska åhörarna. Med mycket små förändringar kan man göra stor skillnad när det gäller att göra en släktbok roligare att läsa, menade hon. Ett tips som Susanne återkom till var nyttan med att söka gensvar. Testskriv och se hur andra reagerar på ditt utkast. Be om återkoppling. Skilj också mellan processen där du ställer en massa frågor, strukturen och det slutliga resultatet.
     Det är billigt att låta trycka en släktbok i dag, menade Susanne Ferrer. Håll er gärna till 100 - 150 sidor. Gör en pdf av resultatet, helst i programmet Adobe InDesign innan du lämnar till tryck.
Gå sedan hem och gör boken om er själva efter det.

Snälla Lasse, varför funkar inte min röstbrevlåda? Snälla Lasse, varför funkar inte min röstbrevlåda?

Temadag 23 feb 2015  Smarta telefoner - repris  
Hur man trycker på knappar - och varför!
Trots att det inte var länge sedan Lars Forsmark gästade SeniorNet Salem (se redogörelsen nedan) blev även denna temadag välbesökt.
     En del hade missat förra tillfället. Andra kom för att få en repris av Forsmarks grundliga genomgång av alltifrån vilken telefon man ska köpa till nyttan av en smart telefon och hur man använder den.  
     Köp inte telefon eller platta i en galleria, var hans rekommendation. Gå gärna in på Post- och tele-styrelsen, www.pts.se, innan du tecknar abonnemang, och läs råden som finns där.
     Särskilt viktigt är det att ha koll, när man är på resa utanför Sverige. Ett råd är alltid, var man än är, att ha  numret på sim-kortet uppskrivet, så blir det lättare att få ett nytt om telefonen blir stulen. Ett annat råd, för att slippa chockräkningar, är att avstå från surf på telefonen och att köpa ett lokalt sim-kort på plats. Skicka sms i stället för att ringa, och surfa med hotellets uppkoppling eller besök ett IT-café.
     Apropå stölder, upprepade Lasse Forsmark sitt råd att också anteckna telefonens serienummer, det så kallade IMEI-numret, som polisen kommer att fråga efter när man anmäler en stöld. Man får fram numret genom att trycka *#06#. Anteckna de siffror som då kommer upp. 
     Forsmark gick också igenom skillnader och likheter mellan telefoner, surfplattor och läsplattor. Vi fick veta vad Bluetooth och WiFi egentligen är och att man kan surfa gratis på bibliotek, en del järnvägsstationer och på McDonalds(!). Ett särskilt uppskattat inslag i Forsmarks presentation var erbjudandet att hjälpa åhörarna med deras individuella telefoner. Det var många som tog chansen. Smarta telefoner kan tydligen ibland bli lite för smarta för sina ägare…

Elinor Elmborg Elinor Elmborg

Temadag 6 febr 2015 Min släkt - dokumentation och presentation
Forska bakåt och tänk framåt!
Första steget på släktforskningsresan är att samla och sortera sitt material, till exempel brev, vykort och foton. Elinor Elmborg betonade vikten av att förse sig med syrafria kartonger och att tänka på att ta bort gem, tejp och klammer, så att dokumenten inte förstörs. I stället lägger man in dem i skisspapper som är syrafritt, och som man kan anteckna på. Ytterligare ett tips var att då texta och inte använda skrivstil, eftersom vi kan räkna med att man i morgondagens värld kommer att ha lättare att läsa tryckbokstäver.  Förvara sedan kartongerna liggande, så bevaras innehållet bättre än om de står upp.
     Elinor Elmborg gick också igenom släktforskarprogrammet Min Släkt där man sorterar, dokumenterar och illustrerar digitalt. Tänk framåt, sa Elinor Elmborg. Skriv så att efterkommade kan läsa informationen. Det tar till exempel inte mycket mer tid att skriva ut hela namnet på en källa än en svårtydd förkortning.
     De 35 seniora släkforskarna som samlats för att lyssna på Elinor Elmborg blev också påminda om möjligheten att nyttja Salems biblioteks släktforskarrum.
     En uppföljning till temadagen följer 2 mars 2015 då Susanne Ferrer Graham håller i en temadag i Lilla Murgrönan i form av en workshop om att skriva sin släktberättelse.


26 januari 2015: Temadag om allt man kan göra med en dator
Tagga till och lär er tagga era bilder!
Det var mycken IT-lärdom vi fick oss till livs denna dag.  I samband med att Bo Jonsson gick igenom olika minnestyper som hårddisk, DVD, Blue ray-disk, USB-minne, SSD-disk och CD höjde han ett varningens finger för att spara på just CD. Han förutsåg att CD:n är på väg ut, vilket kommer att göra det svårt att komma åt det vi sparat om våra framtida apparater inte längre är anpassade för CD.
    Nittio procent av all datoranvändning består av surf på nätet, enligt Bo Jonsson. Ett annat råd var att skydda våra data mot virus och hackare genom att kryptera och att då se till att använda Wi-Fi Protected Access - WPA, inte Wired Equivalent Privacy - WEP, som är äldre och sämre!
     Ett knep för att undvika en del skräppost är att skaffa en extra e-postadress. Den använder man när man blir kund hos ett nätföretag. Där får sedan all reklam hamna som företaget kan få för sig att bombardera en med och man slipper få in dem i sin ordinarie mail-låda.
     Ett förslag som väckte särskilt intresse bland åhörarna var att tagga bilder, i stället för att sortera dem i mappar. Tiden tillät inte en mer praktisk förevisning av hur man gör. I stället rekommenderar vi alla intresserade att följa länken till PC för Alla  Här får man veta vad en tagg, eller etikett är, och här finns en steg-för-steg instruktion om hur man taggar i Picasa. Lycka till!

15 september 2014: Windows 8 Superkrångligt eller busenkelt?
Rubriken ovan var frågan SeniorNet Salem bett Thomas Floberg på Microsoft att besvara denna temadag.
     Thomas Floberg började med att sondera hur många av de cirka 50 åhörarna som använde Windows 8 och kunde konstatera att majoriteten redan hade upptäckt tjusningen med att jobba med appar på en pekskärm.  Han förklarade att skillnaden från tidigare versioner framför allt låg i gränssnittet, skrivbordsläget och apparna. Det finns över 100 000 appar och fler tillkommer hela tiden. Samtidigt betonade han att även de som inte har en pekskärm, eller av någon annan anledning inte vill trycka och svepa, fortfarande kan jobba i Windows 8 med mus, tangentbord och det klassiska Windows-skrivbordet och med sina gamla bekanta program som Outlook, Word och Excel.
     Windows 8 tar lite utrymme, är snabbare, tar mindre batteri och man kan alltså använda sin dator, platta eller telefon längre på samma laddning. Systemet är mer mobilt och man får en bättre upplevelse, menade Thomas Floberg.
     Han visade och berättade också om den nyligen lanserade Surface Pro 3, en tunn och lätt surfplatta, som kan ersätta en bärbar dator genom att den har större skärm.
     Trots många frågor från den intresserade publiken hann Thomas Floberg också snabbt gå igenom Microsofts sökfunktion Bing, om att spara filer på OneDrive (före detta SkyDrive) och om Microsofts köp av Nokia som bland annat resulterat i Nokia Lumia smarta telefoner.
     Något uttalat svar fick vi väl aldrig på frågan som ställts i rubriken. Vi misstänker dock att Thomas Floberg inte bara tycker att Windows 8 är busenkelt utan också väldigt, väldigt kul.

    Ett bra tips för den som vill ta reda på vad han eller hon själv tycker är att klicka, eller i förekommande fall peka och svepa sig in på Microsofts sida med hjälp- och självstudier www.windows.microsoft.com


                                                            ARKIV TEMATRÄFFAR 2014

Carl-Olof Strand Carl-Olof Strand

Temadag om sociala medier 1 december 2014
Facebook, Spotify, Storytel, Twitter, Instagram...

Stegen från de skrivna breven, telex och fax till dagens nätverkstjänster har gått rasande fort. Vi omges av en mängd sociala nätverk som Facebook, Instagram och Twitter. Facebook finns på över 70 språk och har i dag 1 300 milj användare, varav 750 milj (c:a 10 proc av jordens befolkning) använder Facebook dagligen. Användandet ökar starkt bland pensionärer, och det finns många skäl till detta. Att hålla kontakt med familj och vänner, lära sig nya saker och följa med i samhällsdebatten, är kanske några av de viktigaste skälen, menade Carl-Olof Strand och visade på en rad olika funktioner och möjligheter på Facebook, Twitter och Instagram. Likaså berörde han risker och hur de kan minimeras.
    Carl-Olof Strand berättade vidare om utvecklingen från radio och stenkakor till Spotify och möjligheten att lyssna till det som kallas strömmad musik. Spotify erbjuder oss i dag tre varianter- en reklamfinansierad gratistjänst och två avgiftsbelagda versioner. 
    ”Böcker via nätet” var det avslutande ämnet. Här fick vi en överblick över de olika aktörer som erbjuder köp eller gratis nedladdning av e-böcker, lån av e-böcker/e-ljudböcker via biblioteken och abonnemang på ljudböcker. Här finns Carl-Olof Strands presentation

Lars Forsmark till höger Lars Forsmark till höger


Temadag om telefoner och andra smarta apparater 24 november 2014:
Från trådtelefoni till ettor och nollor

Efter en historisk återblick på utvecklingen från den första trådtelefonin till dagens digitala möjligheter, gav Lars Forsmark en mängd tips om hur vi kan använda våra moderna apparater.
   När det gäller mobiltelefoner är det ju känslan av säkerhet, kontaktmöjligheterna, kalendrar och påminnelser som kommer främst. Lars visade på tekniken med knapptryckning, missade samtal, sms, och så vidare.
Vi fick en liten kavalkad över olika modeller av smartphones som iPhone och Samsung Galaxy, och hur man enkelt använder dessa. Steget till surfplattor var här inte långt eftersom de har en liknande teknik. Vi fick se en mängd olika produkter och funktioner.  Lars Forsmarks råd var att alltid köpa ett känt märke av en känd Avslutningsvis betonade Lars Forsmark vad man bör tänka på när man ringer från och till utlandet - det kan bli dyrt! Man bör skriva upp mobilens IMEI-nummer om den skulle bli stulen.
Frågorna från de engagerade deltagarna var många och uppskattningen över temadagen gick inte att ta miste på. Här hittar du hans powerpoint-presentation

Susanne Ferrer Graham Susanne Ferrer Graham


12 november 2014: Gör något roligt av dina bilder
Tanken lika viktig som tekniken

Susanne Ferrer Graham driver tillsammans med sin man Grafikpunkten, GP, som är traktens nya tryck- och grafikverkstad, i Rönninge gamla församlingshem nära Folkets Hus. Hon visade den här temadagen en mängd inspirerande exempel på vad man kan göra av sina bilder. Varför inte strunta i Ikea-tavlan och göra en egen canvastavla? Eller kanske en bordstablett, en väggkalender till mormor eller en fickkalender till sig själv. Eller en tröja med egentagen bild?
    Susanne Ferrer Graham visade närbilder från naturen på stenar, löv och blommor. Gör en förstoring av en granruska i svartvitt och, vips, har du ett konstverk. Möjligheterna blir oändliga när man kombinerar sina bilder med text, så att resultatet kan bli en släktkalender, en högst personlig bröllopspresent eller bara en glad uppmuntran i form av bilder och visdomsord. Genom att göra något mer av bilderna sparar vi dem också på ett påtagligt sätt för framtiden. Nog så viktigt i vår digitala tid. 

Elisabeth Ståhl Elisabeth Ståhl


3 november 2014: Temadag om kommunens och bibliotekets hemsidor
Kommunen och bibblan svarar
Salems kommun publicerade sin första hemsida redan 1998. Den vi ser i dag på www.salem.se är över tio år gammal.
- Vi har länge önskat oss en ny hemsida, berättade Elisabeth Ståhl, kommunikationschef på Salems kommun. Ett problem med den nuvarande är att den inte fungerar bra i smarta telefoner eller på läsplattor. Glädjande nog har pengar avsatts i nästa års budget för att lansera en helt ny webbsida.
Elisabeth Ståhl tipsade om användbara sidor på Salems kommuns hemsida, till exempel hur man hittar ”Salems kommun informerar”, om man råkat kasta det ex man fick med posten, eller var alla användbara blanketter finns. Hon visade också hur man gör för att lyssna på den skrivna texten på denna informationsdigra hemsida. Åhörarna uppmanades att ringa kommunens växel om man tycker att något saknas. En annan möjlighet är att använda kontaktformulären som finns på hemsidan. Där kan man också göra felanmälan.

Den första fliken på kommunens hemsida, Bibliotek, leder vidare till länken  http://bibliotek.salem.se där Lina Hesterman, barn- och ungdomsbibliotekarie arbetar.
Hon räknade upp en rad godbitar som biblioteket bjuder på för den som vill sitta hemma och ta del av utbudet via nätet. Förutom möjligheten att låna om, reservera och ladda ner e-böcker och e-ljudböcker, kan den vetgirige också hitta utrikespolitiska institutets landguide, musikwebben med över 10 miljoner låtar och möjligheten att läsa en mängd tidnings- och tidskriftsartiklar. Här finns också länkar till släktforskningsprogram som man kan abonnera på, om man inte vill släktforska gratis på biblioteket (efter att man reserverat tid). Är man sugen på ännu mer information, kan man via hemsidan nå bibliotekets svarstjänst ”Bibblan svarar”, där man kan fråga och få svar på allt mellan himmel och jord. Och detta av livs levande människor.  

Intresset var stort när audionomerna visade hörhjälpmedel Intresset var stort när audionomerna visade hörhjälpmedel


20 oktober 2014 : Temadag om hörsel
Vi hör inte med örat utan med hjärnan!

Mikaela Nilsson och Johanna Dias är legitimerade audionomer på hörselmottagningen Din Hörsel i Stockholm. På SeniorNets tematräff berättade de att vi som bor i Stockholms län och vill testa vår hörsel själva väljer vilken hörselmottagning vi vill gå till. 
    De inledde med att i bilder beskriva örats delar och funktion och vad som händer när örat börjar åldras. Typiskt för många av oss seniorer är att diskanten börjar falla bort. Vi får svårare att höra ljusa barnaröster och skilja mellan snarliknande ord.
     - Vi hör inte med örat utan med hjärnan, klargjorde Mikaela Nilsson. Örats funktion är att föra informationen upp till hjärnan.
     Mikaela Nilsson och Johanna Dias betonade att det inte enbart är den som har nedsatt hörsel som måste anpassa sig. De som lever runt den hörselskadade måste komma ihåg att tala tydligt och inte prata med ryggen vänd mot åhöraren.
     De gjorde en jämförelse mellan att behöva hörapparat och att bära glasögon. Medan glasögonen i de flesta fall ger normal syn, är hörapparaten mer som en krycka, ett stöd. Den kan inte återge ljudet helt korrekt utan det är lite mer metalliskt, vasst och burkigt. Lyckligtvis brukar människor med hörselnedsättning vänja sig vid det ljud som kommer via apparaten och glömma hur det egentligen ska låta.
     En annan god nyhet är att det finns mängder med riktigt bra hörapparater som man antingen har bakom eller i örat. Som komplement finns också olika typer av förstärkare som trådlöst kan kopplas till smart telefon, dator, surfplatta eller tv-apparat. 
     Det finns också slingor man hänger runt halsen eller lägger på bordet och som kan förstärka ljudet i rummet. En stolslinga, det vill säga en tunn kudde man sitter på, och som kopplas in i tv:n, kan man få kostnadsfritt från landstinget.
     Ett tips för den riktigt modige på dansgolvet är att hänga en mottagare runt sin egen hals och en sändare på sin danspartner om man inte bara vill stuffa utan också konversera under dansen.
     Och så får man inte glömma att det går att pryda sin hörapparat med några vackra stenar. Pimpa happen, som det heter på modern svenska.


6 oktober 2014 Temadag om bildbehandling:
Kameran ljuger aldrig, men hur är det med fotografen?

Ett fyrtiotal bildentusiaster hade sökt sig till Lilla Murgrönan 6 oktober för att få tips från Gustaf Hellsing om hur proffsen bearbetar bilder. Gustaf är bland annat lärare på utbildningsföretaget Moderskeppet. Han har arbetat professionellt med fotografi i olika former i över 20 år. Det bildprogram han utgick från var Photoshop Elements.
   Ett ofta underskattat knep att få bättre bilder är att beskära dem. Det är inte svårt, menade Gustaf, men glöms ändå ofta bort. Vi fick lära oss att, när vi betraktar en bild, dras blicken ofta till ljusa områden på bilden. Genom att beskära kan man leda det mänskliga ögat så att bilden får ett annat perspektiv.
   När det gäller ljus och färger kan det vara bra att veta att dagens kameror oftast är intrimmade för att återge färger utomhus. Kanske till en eller annan åhörares lättnad, menade Gustaf Hellsing att man kommer långt med bildprogrammets automatiska färgkorrigering. Det gällde även den automatiska korrigeringen för kontrast.
   ”Kameran ljuger aldrig, men fotografen kan vara en riktig lögnare”, citerade Gustaf Hellsing apropå det spännande ämnet manipulation. Han visade en lång svit med bilder som var manipulerade med avsikt att ljuga – där man klippt och klistrat eller förstärkt färger för att öka dramatiken. Andra exempel var bilder där man helt enkelt manipulerat sammanhanget så att till exempel en politiker som kastar varpa kunnat framställas som om han gjorde hitlerhälsning. Vi fick också se retuscherade bilder där en 65-årig kvinna förvandlats till en pangbrud på max 30 eller den förre presidenten Sarkozy med och utan missklädande valkar.
   Kan det då vara okej att manipulera? Svaret blev som så ofta: Det beror på. När det gäller bilder i dagstidningar ska vi kunna lita på att de är oretuscherade. Men våra egna bilder som inte är tänkta för offentligt bruk kan vi fortsätta leka med och retuschera som vi vill!

Tematräff 5 maj 2014 Tematräff 5 maj 2014


Populär temadag, 5 maj 2014:
Jobba säkert med din dator

Vad vågar man göra på sin dator och vad bör man undvika? Vilka virusprogram bör man ha? Hur fungerar en brandvägg?
Detta var några av de frågor som besvarades på SeniorNets temadag om säkerhet.
Lars-Erik Lundström beskrev allehanda faror som lurar på den som inte ser upp med vad hon eller han kan få in i sin dator. Ett bra virusprogram kommer man långt med, sa Lars-Erik Lundström, men ännu bättre är det att också vara riktigt försiktig med länkar och annat man lockas att klicka på.
De drygt 25 åhörarna hade många frågor som den kunnige föreläsaren tålmodigt besvarade. Men för att alla funderingar skulle besvaras hade vi säkert behövt ett par timmar till. Så det finns all anledning för SeniorNet att återkomma på samma tema. Håll utkik efter mer information om höstens verksamhet!
Markus Welin och sociala medier Markus Welin och sociala medier


Sociala medier 3 mars 2014
Vad är sociala medier? Det är något som många undrar över.
Ett fyrtiotal deltagare från Salem och Botkyrka lyssnade på vad Markus Welin, kommunikatör från Almega, hade att berätta. Deltagarna ställde en mängd frågor om säker-
het och metodik på olika medier som t.ex. facebook, twitter, instagram m.fl.

Det framkom också att man gärna ville veta mer om hur det går till rent praktiskt när man är ute i "molnet". Till detta skall vi inom SNS återkomma.


Martin Appel, redaktör på PC för Alla, drog mer än fulla hus i Lilla Murgrönan 3 februari 2014

SeniorNet Salem öppnade den första av årets tematräffar med dunder och brak. En massiv marknadsföring hade lockat man ur huse från Salem och de närliggande kommunerna i Botkyrka och Södertälje.

Vi lyckades med mästerstycket att fylla varje stol i Lilla Murgrönan. Det behövdes t o m extra stolar från Bibliotekspersonalrummet.

Förutom en helt fascinerade föreläsning av Martin Appel som gillades av 72 personer  måste ett särskilt tack riktas till Gun-Britt Svanström och Gunilla Ekman som lyckades bemästra det svåra konststycket att servera kaffe och bullar till alla i pausen.

Martin Appel berättade om 10 IT-trender <LÄNK TILL FÖREDRAGET<

Temadagar 2013

TEMADAGAR 2013

Sebbe fångar ögonblicken och tar dem till eftervärlden!

Seniornet Salem hade bjudit in Sebastian Wivallius, yrkesfotograf, för att ge ett gäng fotointresserade seniorer en introduktion i konsten att göra en fotobok. Vi fick en fängslande presentation som gav många uppslag till julklapparna.

Så huka er nu Japan Photo och andra leverantörer för nu kommer ni få jobba övertid när alla pigga seniorer i Salem kommer loss med fotoböcker. Av alla frågor att döma var temat perfekt så här i julklappstider. Sebastian uppmanade oss alla att gå hem och experimentera. Vi kan nog alla skriva under på att det var en trevlig måndagsförmiddag under ledning av en mycket positiv och underhållande och pedagogisk föredragshållare vid taktpinnen. Sebastian avtackades med en rungande applåd, blomsterkvast och välkommen tillbaka.

Pia Eriksson och Lena Seger Pia Eriksson och Lena Seger



Vårt goda samarbete med Salems Bibliotek har uppmärksammats i tidningen Länsnytt (Nr 3 2013)

Biblioteket är en fantastisk samarbetspartner för oss och tillsammans har vi genomfört en rad uppskattade aktiviteter.

IT-marknad i Salems Galleria 2 oktober 2013

Salems Centrum invaderades den 2 oktober av ett gäng glada pensionärer som försökte sprida budskapet om vilken glädje och nytta man kan ha av att gå med i SeniorNet Salem.
 

Vi  demonstrerade olika datorprylar och pratade varmt om vilket fint utbud som finns bakom hörnet för alla 55+-are i Salems Kommun.

Våra handledare tyckte att det var roligt och stimulerande att få samtala med våra medlemmar men också att få träffa nya salemseniorer. Vi fick flera anmälningar till våra cirklar grund, bild och släktforskning samt vår kommande studiecirkel om surfplattor/smartphones där intresset för att lära med om den nya tekniken var mycket stort.

Temadag om smarta telefoner och surfplattor 16 sept 2013

Stort intresse - fullsatt på Lilla Murgrönan Stort intresse - fullsatt på Lilla Murgrönan

Graham Bells uppfinning 1876 i ny tappning med otroliga möjligheter

Än en gång hade en massiv marknadsföring genomförts och detta gav samma resultat som vid tidigare tematräffar. Lilla Murgrönan var fylld till sista plats av nyfikna som ivrigt såg fram mot dagens information:

Göran Johnson från Telia redogjorde mycket pedagogiskt om de olika telefoner, surfplattor och abonnemang som finns på marknaden. En del frågetecken rätades säkert ut. Men man inser att det gäller nog att hålla sig uppdaterad för att inte bli helt omsprungna av barnbarnen.

Därefter inledde Christina Ternström Frostegren en medryckande jordenruntresa och demonstrerade hur mycket glädje och nytta man har av en surfplatta (i Christinas fall en Ipad). Som extra krydda kan nämnas att Christina har uppvaktats med ett specialpris från tävlingen Årets mest moderna pensionär och har i sommar blivit intervjuad i Morgonsoffan på SVT.  Många främmande ord surrade i luften men det verkade som det fanns många i salen som känner sig nyfikna på att försöka tränga in i appdjungeln.

Dagen avslutades med att Anders Lagrelius och Valter Isander demonstrerade hur man kan använda telefoner och surfplattor i sin vardag. Detta resulterade att ett stort antal åhörare anmälde sig till några kortcirklar som kommer att starta hos SeniorNet Salem där vi praktiskt kommer jobba med de olika funktionaliteter som den nya tekniken erbjuder.

Och vi som befinner oss i den mogna åldern ska väl inte vara sämre än barngrupperna i vår omgivning som utan farhågor slänger sig över plattorna för att prova olika nymodigheter.

Mottot vi bör ha är: Lär känna surfplattan och smarttelefonen för att du sedan kan göra ditt val om detta medium är något för dig.

Peter Löfgren Peter Löfgren

Hur en ormgrop och tultande små ben fängslar en hängiven publik
En tematräff om bild- och filmredigering den 9 september 2013
SeniorNet Salem inbjöd till en tematräff om bild- och filmredigering på Lilla Murgrönan 9 september. En massiv marknadsföring hade genomförts och detta gav resultat. Lilla Murgrönan var fylld till sista plats av hängivna amatörfilmare som ivrigt såg fram mot dagens huvudnummer:

En mycket kunnig och fängslande föredragshållare i egenskap av Peter Löfgren, känd dokumentärfilmare från TV.

Mycket pedagogiskt fick åhörarna några tips på hur man ska agera som amatörfilmare.

Även ormar kan fascinera och detta fick vi oss till livs via en av Peters filmer.

Dessutom fick vi lära oss att göra film är inte så oöverstigligt när några fotbollstokiga grabbar kastade sig ut i terrängen och stojade och krigade för fullt som grabbar gör. Dramat blev fullständigt med passande musik. Vi var nog några stycken som gärna sett litet mer av grabbarnas film.

Peters föreläsning gav nog många mersmak och troligtvis kommer bildcirklarna hos SeniorNet Salem bli fulltecknade på nolltid när det blir dags för en filmredigeringscirkel under Peter Löfgrens ledning.

Tematräffen fullbordades med en givande presentation av hela programutbudet inom ämnet Bild. De hängivna cirkelledarna Max Bolander och Lena Seger kunde inhösta ett antal anmälningar till de olika bildcirklarna.

Beatrice Kristensson-Alfsson Beatrice Kristensson-Alfsson

Temadag på på biblioteket den 13 maj 2013 blev en uppskattad tillställning

 

Seniornet Salems sista tematräff innan sommaruppehållet ägde rum i Lilla Murgrönan på förmiddagen 13 maj.

 

Ämnet var E-tjänster på Salems bibliotek

 

Föredragshållare var Salems Kommuns IT-bibliotekarie Beatrice Kristensson-Alfsson som slog alla med häpnad med hur mycket tjänster som man bara genom ett lånekort kan få sig till dels helt gratis.

Vi var ett 35-tal åhörare som struntade blankt i att sommaren hade infunnit sig för att kanske försöka lära oss hur man laddar ner E-böcker, musik, tidningar etc. lagom till semestern. Många frågor ställdes och hela föreställningen gav nog alla mersmak för en återupprepning till hösten.

 

En nyhet för en del var kanske att man kan boka sin egen bibliotekarie för att få hjälp att komma igång. Risken är stor att kön blir lång hos Beatrice och hennes kolleger.

Peter Steffens & Samuel Blomqvist Peter Steffens & Samuel Blomqvist

Temadagen om datasäkerhet måndagen den 18 mars 2013 

 

Peter Steffens och Samuel Blomqvist från Nixus, ett IT-företag från Tumba informerade ett 25-tal seniorer om hur vi bör skydda oss mot dagens säkerhetshot med några enkla åtgärder men framförallt att använda sunt förnuft.

 

Men framförallt tryckte Nixus på att datorn är ett fantastiskt redskap när man vill syssla med sina hobbies eller försöka hämta all möjlig information som väntar runt hörnet när man väl har slagit på datorn.

 

Nixus erbjuder mångsidig service och många tjänster till företag och privatpersoner och finns på Grödingevägen 49B i Tumba.

 

Att döma av alla frågor som ställdes upplevde vi att de närvarande uppskattade tillfället att försöka få svar på olika IT-spörsmål.

 

Du kan kontakta Samuel per e-post eller telefon 08- 534 901 11

Margareta Lagrelius Margareta Lagrelius

Temadagen ergonomi vid datorarbete i hemmet den 11 mars 2013 samlade 25 jätteintresserade deltagare som hade många frågor att ställa och som fick många tänkvärda svar och goda råd om hur man skall arbeta med sin dator för att inte få olika typer av besvär eller skador.

SeniornetSalem tackar Margareta Lagrelius, ergonom och Ann-Charlotte Söderström från Ergohuset i Stockholm för en mycket väl genomförd temadag i Lilla Murgrönan.


Tematräffar arkiv 2012

TEMADAG OM MOLNTJÄNSTER
Temadagen den 29 november 2012 om molntjänster var välbesökt och många frågor väcktes. Vi återkommer med liknande tema under vårterminen 2013.

HUR MAN DOKUMENTERAR SIN SLÄKTFORSKNING

Informationen om hur man dokumenterar och arkiverar sina rön den 13 november kl. 10 var välbesökt och populär. Ett varmt tack till föreläsaren Elinor Elmborg.

POPULÄRT MED BANK PÅ INTERNET 

Bankdagen på Stora Murgröna den 25 oktober 2012 var mycket välbesökt och att ett 50-tal besökare lyssnade uppmärksamt på budskapen från bankerna.

På begäran upprepade  vi  seminariet om "Banken på internet".

Fyra banker Handelsbanken, Nordea, SEB  och Swedbank berättade och tipsade om hur man sköter sina affärer på internet.

KICKOFF I SEPTEMBER 2012

 

Det blev en mycket välbesökt Kick-off på Murgrönan i september 2012

Vid ett antal stationer gick vi igenom olika ämnesområden med förslag till höstens programpunkter.

Nästan 60 personer deltog och vi fick möta många nya IT-intresserade personer vilket kändes mycket kul.

 

Vi fick in många bra svar på vår enkät om vad deltagarna ville ha med på höstprogrammet. Tack alla som deltog i enkäten!

Några cirklar fulltecknades under dagen. Vi kommer efter hand erbjuda cirklar och seminarier som motsvarar deltagarnas önskemål.