Temadagar 2022

Tematräff måndag den 21/3, Det smarta hemmet
Ove Eriksson och Stig Marklund från Seniornet i Botkyrka berättade om Det smarta hemmet för ett gäng intresserade åhörare i Stora murgrönan. Vi fick en snabb presentation av några av de "smarta" prylar som finns i handeln, te x lampor, dosor och kontakter för att kunna reglera all beslysning hemma exakt som du vill ha den, var det ska vara tänt, hur starkt ljuset ska vara och vilken färgton det ska ha. Adderar man en smart högtalare kan man även reglera allt detta med hjälp av röstkommandon till högtalaren. Det finns nog inte någon pryl eller apparat som vi har hemma som inte låter sig kopplas upp, ja inte kanske de exemplar vi har hemma just nu men om vi byter ut kylskåp, spis, tvättmaskin, tv och dammsugare till smartare varianter så kan vi reglera och övervaka funktionerna via vår telefon och/eller ropa kommandon till vår smarta högtalare. Stig ropade t ex "spela Frank Sinatra", och mycket riktigt fick vi höra en låt av Frankie. 
Stig berättade om sitt eget hem, som han utrustat med mycket av denna teknik. Han har t ex ordnat det så att han väcks av glad musik på morgnarna, rullgardinen dras upp automatiskt, de senaste nyheterna läses upp för honom och kaffebryggaren sätts på. 
Det var underhållande att höra om allt detta, men det var nog inte jättemånga i publiken som hastade iväg till teknikbutiken efteråt. Det tar lite tid att smälta allt...

 

Temadagar 2022
Höstens första Tematräff blev välbesökt
Lilla Murgrönan fylldes till sista stolen när Martin Appel från PC för Alla förklarade för oss hur mobilen alltmer ersätter plånboken. Martin berättade hur han själv förser sig med kaffe med hjälp av en app i mobilen, köper biljett till både flygbuss och flyg och sedan passerar snabbt och enkelt förbi spärrarna. Dessutom kan mobilen ersätta både pengar, kort och SL-kort samt mycket mer. Den ger också större säkerhet än plastkorten och pengarna. Det enda vi behöver är alltså mobilen, som vi, gud förbjude, inte får tappa eller låta ladda ur, för då står vi där och kommer ingenstans i det kontantlösa samhället.

Temadagar 2021
Biblioteket - en guldgruva!
Irene och Maria från biblioteket berättade om alla de digitala möjligheter som biblioteket tillhandahåller. Med våra lånekort har vi tillgång till ett enormt utbud av t ex digitala böcker, e-böcker att läsa på t ex surfplattan eller att lyssna på i telefonen. Dessutom finns massor av filmer, Nationalencyklopedins hela uppslagsverk, lexikon mm mm. Vi som var i Murgrönan och lyssnade var överraskade över allt som finns att upptäcka.
Det här måste man bara undersöka närmare.

Planerade Temadagar under hösten 2021

Tre Temadagar är planerade under hösten. Den första är torsdag den 2/9 kl 14 i Stora Murgrönan och handlar om vården. Vart är vården på väg? är temat.

Övriga temadagar:
Måndag den 11/10 kl 14 i Stora Murgrönan
Martin Appel talar på temat Vilse i teknikbutiken?

Måndag den 15/11 kl 14 i Stora Murgrönan
Biblioteket informerar om digitala resurser som finns att tillgå.