TEMADAGEN "Säkerhet  på nätet"
ägde rum den 22 oktober 2018 i Stora Murgrönan
Janne Wedlund från Seniornet i Huddinge gav värdefulla tips hur vi klarar oss från att råka illa ut när vi använder internet. Du som inte kunde närvara på temadagen kan ändå tadel av en massa viktig information här nedan.

Klicka här för att se ett koncentrat av Jannes information.
 

Tema "Sjukvårdstjänster online" 23 februari 2018
Ett 40-tal Salemseniorer deltog fredagen den 23 februari i vårt arrangemang ”Sjukvårdstjänster på nätet”  
Kerstin Hackzell Gavralidis, bitr.verksamhetschef på Salems vårdcentral, berättade om hur man själv kan boka akuttider på 1177 ,Vårdguiden och Salems Vårdcentrals hemsida och en del andra tips om vårdguiden.
Apotekschef Tomas Engberg från apoteket Hägern informerade bl.a om rutinerna för läkemedel och om hur viktigt det är att kunnig personal kontrollerar så att man inte får mediciner som motverkar varandra eller har fel dos.
Här hittar du information om 1177 E-tjänster. 
Film om hur man loggar in till E-tjänster hittar du HÄR 
Hur du startar upp ditt konto och bokar tid KLICKA HÄR
Bilder från presentationen KLICKA HÄR

LÄS MER......        

TEMADAGEN DEN 19/11 2018
Surfa i TV-soffan
Biblioteket och SeniorNet Salem hade bjudit in Martin Appel från tidskriften PC för Alla för att bl a prata om allt vi kan se på vår tv idag förutom program enligt tablå. Martin berättade för oss hur vi enkelt från tv-soffan kan både surfa, se film och titta på våra egna foton på vår tv. Martin informerade om nyheter på it-området och om de nya smarta röststyrda högtalarna, som inte bara kan sätta på och stänga av apparater hemma utan också kan svara på frågor, t ex  vad klockan är i en annan världsdel. Vi fick också höra om olika filmtjänster som man kan abbonera på. Samt mycket mer. Martin var mycket trevlig att lyssna på och förklarade allt på ett sätt som gjorde det lätt att förstå. Se Martins bildspel här.


Temadagar hösten 2018

Måndag 8/10  kl 13-15 i Stora Murgrönan

Internet i vardagen - vad har vi för nytta och gjädje av dator, mobil och surfplatta till vardags. I samarbete med Salems Bibliotek.

Måndag 22/10 kl 13-15 i Stora Murgrönan
Säkerheten på internet Janne Wedlund från Seniornet i Huddinge, i samarbete med Salems Bibliotek.

Måndag 19/11 kl 10-12 i Stora Murgrönan
Så kan du surfa i tv-soffan
Hur gör man för att kunna titta på webb-tv i soffan och vlka prylar behövs?
PC för Allas konsumentredaktör reder ut vad som är viktigt att tänka på när du köper dator och surfplatta - och hur du får all teknik att funka hemma i vardagsrummet.

 

Stora Murgrönan fredagen den 2 februari 2018 kl. 13:00
Tema: "Kom igång med Bank och Swish"
Arrangeras tillsammans med Salems bibliotek. 
Temadagen är gratis.

REPRESENTANT  från Handelsbanken i Salem kommer att informera om hur vi skaffar oss Bank ID och Swich, och fördelar med detta och kommer att svara på dina frågor och funderingar, så var väl förberedd.
Hjärtligt välkomna!
 

Bank ID är en elektronisk legitimation som du använder på internet och som motsvarar ditt ID-kort eller körkort. Vi får bl.a svar på följande frågor: 

  • Vad är skillnaden mellan mobilt bank-ID och bank-ID?
  • Vad kan jag göra med mobilt bank-ID?
  • Varför skall jag ha mobilt bank-ID eller bank-ID ?
Swish skaffar du du genom att ansluta dig via din internetbank på din dator. Där  kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt
mobilnummer. Efter det kan du ta emot pengar via ditt telefonnummer. För att kunna skicka pengar behöver du ladda ner Swish-appen "Swish betalningar" och " BankID säkerhetsapp"

                                                                     TEMADAGAR 2017

JULAVSLUTNING 2017
Julavslutningen fredagen den 8 december 2017  i Stora Murgrönan,blev ett populärt inslag i vintermörkret

Seniornets julavslutning blev trevlig. Ett 50-tal medlemmar minglade till sång, musik, glögg och utställning från släktforskningen och bildverkstan. 
Som vanligt blev lotteriet med gratislotter och många fina vinster ett populärt inslag. Viveka hjälpte Rolf med dragning i lotteriet.
Foto: Gun-Britt Svanström Foto: Gun-Britt Svanström

Många forskarintresserade mötte upp till årets sista temadag om släktforskning måndagen den 27 november 2017

Vi var 26 deltagare, 13 damer och 13 herrar, som kom för att lyssna på Anita Karlsson från Botvidsbygdens Släktforskarförening. Anita berättade engagerat och systematiskt om släktforskning som ett spännande sätt att få reda på mer om våra anor i tidigare generationer. Möjligheterna att få kunskap om våra förfäder har aldrig varit större än nu när vi kan söka information vid den egna datorn. De digitaliserade databaserna för släktforskare är enormt stora.

Anita uppmanade alla att i första hand prata med våra levande släktingar och att gå igenom efterlämnade bilder, brev, handlingar, mm. Man får då en god start för vidare sökningar i olika kyrkböcker mm. I de digitala arkiven hittar man sedan uppgifter där man ofta kan följa personer ”från vaggan till graven”.

Rolf carlén och Anita Karlsson Rolf carlén och Anita Karlsson

Vi fick följa ett metodiskt arbetssätt där vi hämtade information om en familj genom att titta i födelsebok, husförhörslängder, vigselbok, in- och utflyttningslängder samt dödbok.
Olika företag som tillhandahåller historiskt källmaterial, t.ex. Arkiv Digital och SVAR, liksom olika registreringsprogram, t.ex. Min Släkt och Disgen, jämfördes. Synpunkter på DNA-analys som en del av släktforskningen diskuterades också. 
Några av oss hade nog aldrig provat på släktforskning, medan andra hade kommit ganska långt. Ett stort antal bra frågor och synpunkter från deltagarna visade dock att alla fick en stor behållning av tematräffen.

SeniorNet Salem har, och kommer att ha, släktforskning på programmet!
Släktforskning är mer än en hobby
!  (Rolf Carlén)

Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö

Säkerhet och lösenordshantering
Fredagen den 20 oktober 2017
Stefan Ternvald från SeniorNet Lidingö och Dag Levinsson SeniorNet Salem berättade för en andlös skara medlemmar om alla faror och otäckheter som kan drabba den som rör sig ute på nätet. Stefan menade att din egen kunskap och försiktighet är det viktigaste vapnet viktigast när du rör dig i alla Internet´s vindlingar. Vi som var där fick en massa fina tips om hur vi kan skydda oss och känna oss säkra. 
För alla som var med på temadagen och för de av er som inte var med finns de bilder som Stefan och Dag visade oss på vår nya sida Säkerhet på nätet. Hämta hem informationen läs på och om du har frågor så kan du skicka dem till oss så skall vi försöka svara. Tack Stefan och Dag för en intressant eftermiddag.

Nils fick en del "moln"att skingras Nils fick en del "moln"att skingras

Webb,Internet, Wiki, kan man googla på det?
Måndagen den 16 oktober 2017
Nils Elsner gick igenom och förklarade grundläggande begrepp som används dagligen när man pratar om Internet.
Han förklarade hur Internet och Webben hänger ihop
och vad man som användare måste tänka på när man använder sig av Internet.
Han pratade också om Molnet och vad det är.
Många vet inte var deras mail hamnar, också det fick sin förklaring.
Det andra ämnet för dagen var begreppet Wiki. Den vanligaste Wikin är Wikipedia och han visade vilka andra Wikier som finns såsom Wiktionary, Wikibooks, Wikiqoute m.fl. Deltagarna fick också ”en läxa” med sig hem. De rätta svaren får man av Nils om man kommer till Datorstugan på onsdag.

Foto: Gun-Britt Svanström Foto: Gun-Britt Svanström

Kick-off, den 30 augusti 2017
Vid SeniornetSalem's Kick-off, den 30 augusti var det som vanligt trevlig stämning och det blev ett glatt återseende efter sommaruppehållet.
Många cirklar och andra aktiviteter på gång under hösten.
För cirkelstart mm se.under respektive flik här på hemsidan.

Salemsdagen den 26 augusti 2017
SeniornetSalem var med på Salemsdagen i Skönviksparken. Vi träffade många av våra medlemmar, Så roligt att ses igen efter en lång skön sommar.
Populärt med lotteri var det ! (26/8 2017)

Klicka på bilden så ser du lite av Sunes föredrag. Klicka på bilden så ser du lite av Sunes föredrag.

"IT-hot och motmedel" Måndagen den 27 mars 2017  
Sune Nilsson berättade om om olika hot som kan drabba oss privatpersoner och om hur den skadliga programvaran fungerar och vad syftet är med de olika programtyperna. Vi fick också lära oss en hel del om skydd i form av antivirusprogram, brandväggar, säkerhetskopiering och inte minst det viktigaste : att vi använder vårt sunda förnuft när vi är ute på webben. 

E- egitimation/Bank-ID  Måndagen den 20 mars 2017 
Mötets tema "Ett ENDA lösenord och du når allt som du behöver" lockade många Salemseniorer . Alla stolar i Lilla Murgrönan gick åt (60 st) när alla deltagare tagit plats. Intresset för BankID var stort och inte minst för hur man använder denna legitimation för att komma in på Vårdguiden för att boka läkarbesök, kolla sina journaler och se recepten man har. Pernilla Karlsson sköterska på Salems Vårdcentral redogjorde för de nya  besöksrutinerna och annat som är nytt för våren. Lena Seger visade ett antal myndigheters hemsidor där man lätt kan nå sin personliga information med ett enda klick. Det kom upp många bra och intressanta frågor.  Lena Seger uppmanade deltagarna att gå hem och öva på de hemsidor som  visades. Du kan hitta  dessa på översikten med länkar HÄR (klicka). 
Kolla länkarna som beskrevs på mötet!  (publ 20/3 kl 17.30)

Temadagar 2016

Klicka på bilden för större bild Klicka på bilden för större bild
Julavslutningen på Stora Murgrönan måndagen den 5 december 2016 var välbesökt.
75 medlemmar mötte upp och lyssnade på Sprudlarna, drack glögg och käkade pepparkakor och godis. Många fyllde i en önskelista över aktiviteter för våren.
Sprudlarna gjorde i sin show bl.a. lite karikatyr över IT-seniorer och ett nummer med Hillary Clinton (spelad av Agneta Widén) på besök i Salem. Tack Sprudlarna för en trevlig och rolig show.
Gun-Britt Svanström presenterade en översikt av vårprogrammet 2017.
Slutligen var det den populära dragningen i gratislotteriet med ca 35 vinster, De flesta vinsterna var skänkta av handledare. Tack för det.
Ullis facebookskola uppskattades stort Ullis facebookskola uppskattades stort

Temadagen om Facebook på Stora Murgrönan måndagen den 10 oktober 2016 var välbesökt.
Temat  var"Jobba säkert på Facebook - hur gör man i praktiken" 
Det var en eftermiddag med Facebookskola och 45 seniorer lyssnade och ställde frågor till Ullis Tjärnberg som hade gjort en jättebra och instruktiv film om hur man praktiskt deltar och kan känna sig säker på Facebook.

Många räckte upp handen när Ullis frågade hur många som ännu inte är med på Facebook. För dessa och även för lite mer vana deltagare  gav filmen och Ullis svar på många frågor inte minst om hur man stänger av oönskat materal eller personer som dyker upp på den egna sidan.  Detaljer om detta finns i filmen nedn

Genom länkarna nedan har du nu möjlighet att köra filmen och en bilaga på Internet öva på olika viktiga moment som du säkert kan ha stor nytta av.
På surfplattan får du i stort samma vy som på datorn, på telefonen är det lite annorlunda på grund av  dess lilla skärm.

Det är ett gediget material Ullis har gjort inför vår temadag för dig att  öva på hemma. Ullis Tjärnberg är ledare för facebokgruppen Grannsamverkan i Salem/Rönninge och hon är en mycket aktiv "facebookare". Gå gärna med i den gruppen och bli en av drygt 2000 medlemmar som bor i Salem/Rönninge.

ETT STORT TACK TILL  ULLIS  FÖR  EN TREVLIG EFTERMIDDAG FRÅN OSS ALLA ! 


Tematräff "Den digitala vardagen"
den 14 november 2016 på Stora Murgrönan 

Temadagen "Den digitala vardagen" blev en spännande  resa med många nya möjligheter. ”Pektanten” Christina Ternström Frostegren, visade oss hur man kan minska ner antalet prylar i hemmet och i stället använda den smarta telefonen eller en enkel pekplatta.
Det viktigaste budskapet var att det är aldrig för sent att lära sig, det har sveriges äldsta surfare bevisat. Så än finns det tid för de flesta av oss. Peka på länken och hör Dagny 104 år berätta. LÄS MER

Christina Ternström Frostegren Christina Ternström Frostegren

Christina berättade på ett mycket inspirerande sätt om ett 40-tal grejor i hemmet som man annars behöver hålla reda på och som kan ersätta t.ex. väckarklocka, miniräknare, fågelbok, dagstidning, kamera, radio, karta, kompass reseguider, bussbiljetter, bank ID, Swisch, tågtidtabeller, musiktjänster, pokemonfigurer, korsord, fotoalbum och en massa annat som inte alla seniorer tänker på att de kan ha nytta av.

Det "knappades" febrilt  på plattor och telefoner i bänkarna på Murgrönan och många deltagare fick bråttom hem för att testa alla nyheterna de fått ta del av under eftermiddagen.

Möjligheterna verkar inte ha några gränser och dagligen kommer det nya nytto - och leksaker för plattofonentusiaster.  Internet tränger sig på och det är viktigt att alla får vara med och ta del av det som händer där.

SeniorNet Salem har cirklar för dig som vill lära mer.

Ett stort tack till Christina för en mycket trevlig presentation.
Se några av hennes tips nedan (klicka så förstoras bilden):

Många olika e-tänster finns att tillgå. Många olika e-tänster finns att tillgå.

 Tema: Våra IT-kontakter med bankerna Måndagen den 18 april
Tematräffen, som denna gång handlade om våra IT-kontakter med bankerna via våra egna datorer, var välbesökt. Representanter från Handelsbanken och Nordea berättade om vilka olika möjligheter som finns att besöka banken via den egna datorn.

Margareta Lagrelius och Anneli Dahlin Margareta Lagrelius och Anneli Dahlin

TEMA ERGONOMI VID DATORN Måndagen den 11 april 2016 kl. 13-15 

Margareta Lagrelius, ergonom och Anneli Dahlin från Ergohuset berättade om hur vi bör bete oss framför datorn eller surfplattan för att undvika smärta och trötthet och vilka hjälpmedel som kan underlätta för oss.

Margareta påminde om att kroppen är konstruerad för helt andra sysslor än att halvligga i en soffa med en lap top på magen. Ryggraden har sin naturliga kurvatur som man ska försöka behålla. Kotorna ska belastas rakt och inte snett som det blir när vi sitter böjda över surfplattan. Viktiga saker att tänka på i hemmet är t.ex. en bra kontorsstol som kan ställas in så att arbetsplatsen kan passa både den som är lång och den kortare.
  
Allt arbete vid datorn innebär statiskt muskelarbete, till skillnad från t.ex. trädgårdsarbete. Man bör inte sitta mer än en halvtimme i sträck vid datorn, sedan bör man resa sig och röra lite på sig.
 
Man bör se till att ha rätt vinkel på skärmen så att man kan se lite nedåt på den. Detta gör att nackkotorna får en sund belastning.
 
Belysningen är förstås viktig, att den lyser upp det som är bredvid datorn som man arbetar med. Lyset får inte skapa reflexer på papper eller skärm, särskilt äldre ögon är känsliga för det.
Anneli visade olika hjälpmedel som stöd för armar och händer, hållare för platta och manus, tangentbord och belysning. Fler saker finns i Ergohusets butiker på Hornsgatan och Karlavägen.

Det var inte fullsatt i Lilla murgrönan denna gång även om detta ämne angår oss alla som äger en dator. Ni som inte hade tillfälle att delta, missa inte nästa gång, om det blir någon. 
Gun-Britt Swanström  tackade föredragshållarna för ett intressant och spännande program
Vid (dutt)pennan / Irene Malmborg

En lyckad dag i Salems centrum med SeniorNet Salem onsdagen den 9 mars 2016
Det var  full fart i Salems Centrum. Handledare och cirkelledare från föreningen berättade för centrumbesökare om alla de aktiviteter som seniorer + 55 i Salem kan få ta del av.  De fick en inblick i hur en dator ser ut på insidan, vilka cirklar man kan gå för att lära sig mer och i datorstuga puttrade kaffepannan för nyfikna besökare. Lotteri med fina vinster var en populär aktivitet med många vinnare.
Många besökare anmälde sitt intresse för att delta i våra aktiviteter. Om du klickar på bilden kan du se hur det såg ut på torget.

Tema: Hur kan du göra dina släktingar mera levande i din berättelse? torsdagen den 25 februari 13 -16 2016
Föreläsare: Lennart Kalderén och Anders Lagrelius

Sune Nilsson Sune Nilsson

Tematräffen "Windows 10 i praktiken" den 22 februari 2016 på Lilla Murgrönan gav mersmak. 
Sune Nilsson från SeniorNet Botkyrka föreläste om Windows 10 i praktiken. Lilla Murgrönan var som vanligt fullsatt av fler än 50 intresserade åhörare.
Sune delgav på ett tydligt och pedagogiskt sätt flera nyttiga kunskaper i hur man kan använda sig av Windows 10:s fördelar. T.ex. att ordna paneler på startmenyn som ersätter både de gamla ikonerna på skrivbordet och favoriterna i webbläsaren. Sune visade sin snygga startmeny med alla direktkopplingar till sajter, program och dokument som han vanligen använder, prydligt ordnade i ämnesområden.
Han visade också hur man kan välja storlek och utseende på fälten och hur man slipper levande bilder på dem. Webbläsaren Edge, som ingår i Windows 10, har en funktion som gör det möjligt att fästa t ex en vald hemsida på startmenyn.

När man börjar arbeta i Windows 10 för första gången kan man rensa bort de fält som redan finns på startmenyn och som man inte vill ha. Därefter kan man börja fylla upp med allt nyttigt och roligt som man faktiskt vill ha där.

Under e-postfältet kan alla e-postkonton samlas. Bra att ha fler än ett e-postkonto och använda ett enbart till sådant som kan komma att ge reklammail (t.ex. när man behöver registrera en e-post­adress för att kunna köpa något) och det andra till seriösa kontakter som man vill kommunicera med.

Man kan ha flera program eller appar öppna samtidigt på skrivbordet, t.ex. e-postprogram, banken, dagstidningen och skrivbordsprogram
I Windows 10 ligger ett säkerhetsprogram, Windows Defender, som gör övriga antivirusprogram och brandväggar överflödiga. Man ska inte ha flera säkerhetsprogram aktiva på datorn då dessa kommer i konflikt med varandra. Sune presenterade så mycket mer än vad här kan återges.

Föreläsningen gav definitivt mersmak och en lust att få till allt som Sune visade. Tur då att man kan gå på SeniorNet Salem´s cirklar om Windows 10 .Det blir flera cirklar under våren och de fortsätter säkert under hösten då deadline för gratis nedladdning av windows 10 är 29 juli, därefter kostar det runt 1000 – lappen.

Vid pennan Irene Malmborg (22 februari 2016)